Talán finomabb, mint a kókuszgolyó: krémes mogyorós golyócskák sütés nélkül
A sütés nélkül készülő mogyorós golyócskák elkészítése csak egy pillanat, és ugyanilyen hamar el is fogynak a tányérról.
A datolya édesítő, cukorhelyettesítő lehetőségeiről már írtam korábban, ami szerencsére a Snickers esetében is remekül alkalmazható. A receptjeimben általában az aszalt verziót használom, mert ahhoz férek hozzá könnyebben, azonban ha van lehetőséged friss gyümölcsöt beszerezni, az is szuperül alkalmazható. Az aszalványnál fontos, hogy szép nagy szemű, Medjool datolyákat válassz, mert ezek édesebbek, zamatosabbak és jobban pürésíthetők, mint a kisebb fajták. Szupermarketekben is beszerezheted, de nagyobb piaccsarnokok magos standjainál is kapható, ráadásul jóval kedvezőbb áron.
A receptben szereplő másik fontos hozzávaló a mogyoróvaj, amit szintén érdemes házilag elkészítened, mert úgy biztosan nem kerül bele felesleges cukor.
A hamis karamellhez áztassuk be a datolyákat forró vízbe, és hagyjuk őket megpuhulni. Ez kb. 10 percet vesz igénybe.
Szűrjük le a datolyákat, és enyhén nyomkodjuk ki a vizet, de csak annyira, hogy már ne csepegjen belőlük. A mogyoróvajjal, a vaníliakivonattal és a sóval tegyük őket egy aprítógépbe, és addig pürésítsük, amíg egy homogén, krémes masszát kapunk. Ha túl sűrű, adjunk hozzá 1 evőkanál vizet.
A hamis nugáthoz szedjük ki a masszát az aprítógépből (az edényt nem kell kiöblíteni), majd szórjuk bele a zabpehelylisztet és negyed bögrényit a hamis karamellből (kb. 75 g). Dolgozzuk őket addig, amíg teljesen összeállnak. Egy sűrű, gombóc formájú massza lesz az eredmény.
Béleljünk ki sütőpapírral egy keskeny (kalács) sütőformát, kanalazzuk bele a hamis nugátot, és egy evőkanál hátával vagy spatulával egyengessük simára a felszínét.
Ugyanezt ismételjük meg a hamis karamellel is, majd szórjuk a tetejére a mogyorót. Kézzel finoman nyomkodjuk a szemeket a hamis karamellbe, hogy beleragadjanak. Minimum egy órára (de lehet másfél is) tegyük a tepsit a fagyasztóba, hogy a massza megdermedjen.
Közben vízgőz felett olvasszuk meg a csokit.
Egy éles késsel vágjunk a dermedt Snickersből 8 egyforma szeletet, és két villa segítségével forgassuk bele a csokiba, hogy az minden oldalát bevonja. Csöpögtessük le a felesleget, helyezzük a szeleteket sütőpapírra, majd várjuk ki, amíg a csoki megszilárdul, de ha gyorsan meg szeretnénk kóstolni, akkor 10 percre a fagyasztóba is visszatehetjük őket. Hűtőben tárolva egy hétig is elállnak.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu