![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Tévhitek a cukrokról és édesítőszerekről: így illesztheted be őket a diétádba
![Cukrok-1](https://kep.index.hu/1/0/4470/44701/447018/44701818_3410566_7a8d128d42d22c4e285cc61abbcb8715_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Az élelmiszeriparban alkalmazott marketingkampányok gyakran hamis információkat közölnek a cukrokról és az édesítőszerekről. Használd őket körültekintően, hogy valóban megédesítsék a mindennapjaidat!
A cukor egy finomított szénhidrát, amely a legtöbb esetben számos feldolgozási fázison keresztülmegy. Ennek az eljárásnak a következtében eltávolítják belőle a rostokat és más darabosabb részeket, ezekkel együtt pedig a vitaminok és az ásványi anyagok túlnyomó részét is.
A finomítás másik következménye, hogy az így létrehozott szénhidrátokat nagyon könnyen és gyorsan glükózzá alakítja a szervezeted, ami a vércukorszint ingadozásához vezet: a villámgyorsan megemelkedő és lezuhanó vércukor pedig azt eredményezi, hogy evés után hamar újra éhes leszel. De akkor is érdemes felülvizsgálnod a táplálkozási szokásaidat, ha állandóan levertnek, erőtlennek érzed magad, hiszen ezek a tünetek is jelezhetik a nem megfelelő tápanyagbevitelt.
Sajnos ma már szinte lehetetlen elkerülni a finomított cukor fogyasztását, hiszen a legtöbb feldolgozott élelmiszerben jelen van, nem csak az édes termékekben. Puszta kíváncsiságból olvasd el a kenyered, a reggeli gabonapelyhed vagy a kedvenc gyümölcsleved összetevő listáját. Meglepődsz majd, mennyi cukrot tartalmaznak! A legtöbb esetben ráadásul „álnéven” szerepelnek a listában, így ha azt olvasod „erjesztett nádcukorszirup”, „árpamaláta-szirup”, „répacukor”, „invertcukor”, „kukoricaszirup”, „folyékony maltodextrin”, „dextróz” vagy „diszacharid”, ugyanúgy finomított cukros terméket tartasz a kezedben.
![Cukrok-valogatas](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4470/44701/447019/44701990_3e113a8825b06d6ef7685a560c66725b_wm.jpg)
A cukrokat azonban szinte lehetetlen teljesen kiiktatni az étrendből, a finomított cukrok bevitelét viszont igenis lehetséges korlátozni. És hogy mire figyelj oda az édesítőd kiválasztásánál, illetve milyen egészségesebb opcióid vannak a cukorpótlásra, azt alább olvashatod.
Nyerscukor
A cukornádlé tisztítása és kikristályosodása során keletkezett nagy szemű, barna vagy szürkés kristályokat nevezzük nyerscukornak. Mivel egy alig feldolgozott cukorról van szó, még bővelkedik a cukornádra jellemző vitaminokban és ásványi anyagokban: gazdag kalciumban, magnéziumban, káliumban, vasban és nátriumban, valamint B1- és B2-vitaminokban. Ebből készül összetett vegyi eljárás során a fehér cukor, amikor a nyerscukor színe mellett az értékes anyagokat is eltávolítják.
Még véletlenül se téveszd össze a barna cukorral, ami tulajdonképpen melasszal színezett fehér cukor. Barna, vagy sem, a nyerscukorból ugyanúgy 4 gramm cukor van egy teáskanálban, tehát ha fogyókúra a célod, nem ez az ideális édesítő a számodra.
Kókuszvirágcukor
A kókuszvirágcukrot vagy kókuszcukrot konkrétan a kókuszvirág nektárjából készítik hasonló eljárásokkal, mint a közismertebb cukrokat. Előnye a fehér cukorral szemben, hogy rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokat egyaránt tartalmaz, emiatt kevésbé emeli meg a vércukorszintedet. Glikémiás indexe 35, ami a cukrok között alacsonynak számít, de ha szénhidrát-anyagcsere problémákkal küzdesz, akkor továbbra sem ez a tökéletes választás a számodra.
![Kokuszvirag-cukor](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4470/44701/447018/44701864_8c476a1fc54e3de722f2b9d77ee7c368_wm.jpg)
Méz
A méz szuper finom és természetes, és a legtöbb alternatív édesítővel szemben nála nem kell kellemetlen mellékízekre számítanod. Azonban vedd figyelembe, hogy az értékes tápanyagok mellett 70 százalékban egyszerű szénhidrátokat tartalmaz, így gyorsan felszívódik, és hirtelen képes megemelni a vércukorszintedet. Tehát ha fogyókúra vagy egészségügyi okok miatt csökkentened kell a cukorfogyasztást, akkor sajnos a méz is kerülendő.
![Mez](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4470/44701/447018/44701868_78569330372d5fd95776aaf7fc3478f0_wm.jpg)
Nyírfacukor – xilit
A xilit egy növényi rostokból készült, alacsony kalóriatartalmú édesítőszer. Lassú felszívódású szénhidrátokból áll, ezért cukorbetegeknek is ajánlott. Édesítőereje megegyezik a fehér cukoréval, azonban kicsit „hűvös” utóíze miatt nem használható bármilyen ételhez. Sok pozitívuma ellenére is csak óvatosan és kis mennyiségben fogyaszd, mivel felkavarhatja a gyomrodat.
![Xilit-nyirfacukor](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4470/44701/447018/44701870_4311737597783c7818e5c4ac13d3e5d0_wm.jpg)
Eritrit
A xilithez hasonlóan ez is egy természetben is előforduló cukoralkohol, a kettő közötti különbség az édesítőerejükben van: az eritrit ugyanis 20-40 százalékkal gyengébb édesítő, mint a fehér cukor. A legnagyobb pozitívuma a glikémiás indexe, ami 0, így fogyókúrázók és cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.
![Eritrit](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4470/44701/447018/44701872_2c554bd3b7196eebdc6a978396774612_wm.jpg)
Sztívia
Szintén egy természetes, növényi édesítő, amely kalóriamentes, nincs hatással a vércukorszintedre, és még a fogaidat sem rongálja. Gyártótól függően eltérő lehet a sztíviakészítmények íze, van köztük jó, de akadnak szörnyűek is. Ezért ha az első kipróbált márkánál nem tetszik az íze, ne add fel, próbálj ki még néhányat.
![Sztivia](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4470/44701/447018/44701874_6255dffb5ccefde2e49f7dccdc18c6cb_wm.jpg)
Datolya
A datolya egy fantasztikus gyümölcs és remek természetes édesítőszer. A sztíviával ellentétben magas a gyümölcscukor-tartalma, ezért nagy mennyiségben bizony megemeli a vércukorszintedet és hizlalhat is. Azonban tele van rostokkal és vitaminokkal, és például süteményekben, pürésítve szuperül helyettesítheted vele a cukrot. Edzésekhez, intenzívebb testmozgáshoz remek energiaforrás lehet.
![Datolya](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4470/44701/447018/44701876_4f620ce803c5b6b225ffeff8cd626a69_wm.jpg)
Juharszirup
A juharszirupot közvetlenül a juharfából nyerik, és elképesztően finom. Nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, vitaminokat és ásványi anyagokat, azonban van nála egészségesebb édesítőszer is. Magas a cukortartalma, és az ára is elég borsos ahhoz, így csak mértékkel fogyaszd. Viszont nagyon édes, így kis mennyiségben is elérheted vele a várt eredményt. Felnyitás után hűtőben tárold, mert hamar megpenészedhet!
![Juharszirup](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4470/44701/447019/44701904_6ac978dfec410f353c3a7e1c46860bc2_wm.jpg)
Fruktóz
Az élelmiszeripar egyik legmegtévesztőbb húzása volt, amikor a gyümölcscukrot elkezdte pozitív színben feltüntetni. Egyedüli jó tulajdonsága, hogy valamivel lassabban emeli meg a vércukorszintedet, mint a fehér cukor, de nagy mennyiségű fogyasztása ugyanolyan ártalmas lehet. Gyümölcsfogyasztáskor ugyanis a természetes módon előforduló cukrokkal rengeteg rostot is beviszel, amelyek nagymértékben lassítják a felszívódást.
Fotók: Getty Images