![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Ellenállhatatlanul finom somlói galuska: csokiöntettel és tejszínhabbal a legfinomabb
![scover](https://kep.index.hu/1/0/3968/39680/396808/39680825_3027581_788c7390e14c85ac17d4e7ba3bcfa535_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A somlói galuska a magyar konyha egyik legfinomabb süteménye, amit picit mindenki másképp készít, van, aki sziruppal locsolja meg a lapokat, de egyszerűbben is össze lehet állítani a nagy kedvencet.
A fenséges desszert háromféle piskótából készül, diós, kakaós és sárga, utóbbit fehér vagy vaníliás lapnak is szokták nevezni. A lapok sülhetnek hagyományos módon, tepsibe simítva, de használhatsz tortaformát is, úgy a kisült tésztákat szépen egymásra tudod helyezni.
A piskóták közé csupa finom dolog kerül: sokan sziruppal öntözik meg a tésztát, én azonban baracklekvárral és rummal szoktam ízesíteni, utána jön a vaníliás krém és a dió. Persze vannak változatok, kerülhet rá csokiöntet és tejszínhab is, úgy nagyon krémes lesz a finomság, szinte elveszik benne a tészta. Tálalásnál érdemes plusz tejszínhabbal kínálni. A somlói igazi nagy kedvenc, amit mindig jólesik fogyasztani.
Házi somlói galuska
![sct](https://kep.index.hu/1/0/3968/39680/396808/39680867_9235abff7b4d6033207fd0b78848faf8_wm.jpg)
Hozzávalók 6 személyre
Alap:
- 200 gramm darált dió
- 50 gramm mazsola
- 8 evőkanál baracklekvár
- 38 milliliter rumaroma
Sárga piskóta:
- 4 darab tojás
- 80 gramm cukor
- 1 csipet só
- 80 gramm finomliszt
Kakaós piskóta:
- 4 darab tojás
- 80 gramm cukor
- 1 csipet só
- 80 gramm finomliszt
- 60 gramm kakaó
Diós piskóta:
- 4 darab tojás
- 80 gramm cukor
- 1 csipet só
- 20 gramm finomliszt
- 60 gramm darált dió
Csokiöntet:
- 200 gramm étcsoki
- 50 gramm kakaópor
- 2 deciliter víz
Krém:
- 5 darab tojássárgája
- 4 evőkanál cukor
- 3 evőkanál ételkeményítő
- 5 deciliter tej
- 1 darab vaníliarúd
Elkészítés:
Piskóta (sárga, kakaós, diós):
Sárga: a tojásokat válaszuk szét, a sárgáját verjük habosra, a fehérjét 1 csipet sóval és cukorral verjük kemény habbá, majd forgassuk egybe a sárgájával.
A tojásos keverékbe szitáljuk bele a lisztet, alaposan keverjük egybe, majd simítsuk sütőpapírral bélelt tepsibe (32x24) a masszát. 180 fokon 12-16 perc alatt süssük készre.
Süssünk még két ugyanilyen piskótalapot, az egyikbe szórjunk diót, a másikba kakaót.
A megsült lapokat tegyük félre hűlni.
Krém:
A tojássárgát üssük edénybe, keverjük ki, utána tegyük alacsony láng fölé, adjuk hozzá a cukrot, keményítőt, majd miközben kevergetjük, a tejet is csorgassuk hozzá. Utána keverjük bele a vaníliarúd kikapart magját, majd hagyjuk hűlni, míg sűrűsödik.
Csokoládéöntet:
A vizet melegítsük fel, keverjük hozzá a kakaót és a feldarabolt csokit.
Összeállítás:
Fektessük tepsibe a sárga lapot, kenjük meg 2 evőkanál baracklekvárral, csorgassuk rá a rumot, kenjünk rá a krémből, darált dióval is szórjuk meg. Utána helyezzük rá a diós lapot, ismét kenjük meg baracklekvárral, csorgassunk rá rumot, a krémből is kenjünk rá, utána diót és mazsolát is szórjunk a tésztára. Jöhet a csokis lap, amelyre mehet a rum, krém, darált dió, csokiöntet, ízlés szerint tejszínhab.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!