Ellenállhatatlanul finom somlói galuska: csokiöntettel és tejszínhabbal a legfinomabb

scover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A somlói galuska a magyar konyha egyik legfinomabb süteménye, amit picit mindenki másképp készít, van, aki sziruppal locsolja meg a lapokat, de egyszerűbben is össze lehet állítani a nagy kedvencet.

A fenséges desszert háromféle piskótából készül, diós, kakaós és sárga, utóbbit fehér vagy vaníliás lapnak is szokták nevezni. A lapok sülhetnek hagyományos módon, tepsibe simítva, de használhatsz tortaformát is, úgy a kisült tésztákat szépen egymásra tudod helyezni.

A piskóták közé csupa finom dolog kerül: sokan sziruppal öntözik meg a tésztát, én azonban baracklekvárral és rummal szoktam ízesíteni, utána jön a vaníliás krém és a dió. Persze vannak változatok, kerülhet rá csokiöntet és tejszínhab is, úgy nagyon krémes lesz a finomság, szinte elveszik benne a tészta. Tálalásnál érdemes plusz tejszínhabbal kínálni. A somlói igazi nagy kedvenc, amit mindig jólesik fogyasztani.

Házi somlói galuska

sct

Hozzávalók 6 személyre

Alap:

  • 200 gramm darált dió
  • 50 gramm mazsola
  • 8 evőkanál baracklekvár
  • 38 milliliter rumaroma

Sárga piskóta:

  • 4 darab tojás
  • 80 gramm cukor
  • 1 csipet
  • 80 gramm finomliszt

Kakaós piskóta:

  • 4 darab tojás
  • 80 gramm cukor
  • 1 csipet
  • 80 gramm finomliszt
  • 60 gramm kakaó

Diós piskóta:

  • 4 darab tojás
  • 80 gramm cukor
  • 1 csipet
  • 20 gramm finomliszt
  • 60 gramm darált dió

Csokiöntet:

  • 200 gramm étcsoki
  • 50 gramm kakaópor
  • 2 deciliter víz

Krém:

  • 5 darab tojássárgája
  • 4 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál ételkeményítő
  • 5 deciliter tej
  • 1 darab vaníliarúd
Recept idők

Elkészítés:

Piskóta (sárga, kakaós, diós):

Sárga: a tojásokat válaszuk szét, a sárgáját verjük habosra, a fehérjét 1 csipet sóval és cukorral verjük kemény habbá, majd forgassuk egybe a sárgájával.

A tojásos keverékbe szitáljuk bele a lisztet, alaposan keverjük egybe, majd simítsuk sütőpapírral bélelt tepsibe (32x24) a masszát. 180 fokon 12-16 perc alatt süssük készre.

Süssünk még két ugyanilyen piskótalapot, az egyikbe szórjunk diót, a másikba kakaót.

A megsült lapokat tegyük félre hűlni.

Krém:

A tojássárgát üssük edénybe, keverjük ki, utána tegyük alacsony láng fölé, adjuk hozzá a cukrot, keményítőt, majd miközben kevergetjük, a tejet is csorgassuk hozzá. Utána keverjük bele a vaníliarúd kikapart magját, majd hagyjuk hűlni, míg sűrűsödik.

Csokoládéöntet:

A vizet melegítsük fel, keverjük hozzá a kakaót és a feldarabolt csokit.

Összeállítás:

Fektessük tepsibe a sárga lapot, kenjük meg 2 evőkanál baracklekvárral, csorgassuk rá a rumot, kenjünk rá a krémből, darált dióval is szórjuk meg. Utána helyezzük rá a diós lapot, ismét kenjük meg baracklekvárral, csorgassunk rá rumot, a krémből is kenjünk rá, utána diót és mazsolát is szórjunk a tésztára. Jöhet a csokis lap, amelyre mehet a rum, krém, darált dió, csokiöntet, ízlés szerint tejszínhab.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük