Isteni, házi túró rudi: egészségesebb, mint a bolti verzió
Cikkek
Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
Ropogós
Zellersaláta krémes szószban: friss, roppanós hozzávalók alkotják
Omlós, cheddar sajtos pogácsa: sütőporos a tésztája
Retró menzás piskóta csokiöntettel: kezdőknek is sikerülni fog
Tartalmas tojásos reggeli török módra: fűszeres joghurt az alapja
Mennyei lasagnevariációk: mutatjuk a 6 legfinomabb receptet
A túró rudi léte egészen addig volt teljesen természetes, amíg egyszer csak nem tudtam hozzájutni. A túró rudit - legalábbis én azt hittem - semmilyen más országban nem árusítják, hisz annyira egyedi, jellegzetesen magyar édességről van szó.
1954-ben magyar tejipari mérnökök a Szovjetunióba utaztak tanulmányútra. Itt látták meg ezt a desszertet, amit aztán hazatérve fejlesztettek tovább. Magyarországon 1968 óta gyártják ezen a néven. Amikor Izraelben tanultam, teljesen véletlenül egy orosz boltban találtam túró rudit. Annak volt olyan íze, mint amilyet gyerekkoromban ettem, bevallom nekem a mostaniak túl édesek.
Bár Túró rudinak csak egy cég termékét nevezhetik, de ennek ellenére más néven nagyon sok változata létezik. Bár édesség, mégis a túró miatt egészségesebbnek tartjuk mint más finomságokat, hisz mégiscsak túró van benne, na jó meg egy kis csoki. Azért érdemes megnézni a cukortartalmát, főleg a töltött, extra verzióknak.
Nálunk annyira sok fogy, hogy elhatároztam, hogy megpróbálkozom a házi változattal. Egyrészt imádom az ilyen gyúrós-pepecselős ételeket, másrészt házilag készítve tényleg egészségesebb lesz.
Túró rudi házilag
Hozzávalók 4 adaghoz
- 500 gramm túró
- 1 darab citrom (bio) héja
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 100 gramm porcukor
- 20 gramm zselatin
- 400 gramm étcsokoládé
- 1 deciliter víz
Elkészítés:
A zselatinhoz keverjünk vizet, és várjunk, amíg megduzzad. Picit fel is lehet melegíteni. Keverjük bele a túróba és tegyük a hűtőbe. A masszából formázzunk ízlés szerinti vastagságú hengereket. A csokoládét olvasszuk meg, és mártsuk bele a rudacskákat, majd tegyük félre pihenni. Minél vastagabb csokiréteget szeretnénk, annál többször mártogassunk.
Tegyük bele egy dobozba, tegyük hűtőbe, és ne tartogassuk sokáig.