Isteni, házi túró rudi: egészségesebb, mint a bolti verzió

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A túró rudi léte egészen addig volt teljesen természetes, amíg egyszer csak nem tudtam hozzájutni. A túró rudit - legalábbis én azt hittem - semmilyen más országban nem árusítják, hisz annyira egyedi, jellegzetesen magyar édességről van szó.

1954-ben magyar tejipari mérnökök a Szovjetunióba utaztak tanulmányútra. Itt látták meg ezt a desszertet, amit aztán hazatérve fejlesztettek tovább. Magyarországon 1968 óta gyártják ezen a néven. Amikor Izraelben tanultam, teljesen véletlenül egy orosz boltban találtam túró rudit. Annak volt olyan íze, mint amilyet gyerekkoromban ettem, bevallom nekem a mostaniak túl édesek. 

Bár Túró rudinak csak egy cég termékét nevezhetik, de ennek ellenére más néven nagyon sok változata létezik. Bár édesség, mégis a túró miatt egészségesebbnek tartjuk mint más finomságokat, hisz mégiscsak túró van benne, na jó meg egy kis csoki. Azért érdemes megnézni a cukortartalmát, főleg a töltött, extra verzióknak. 

Nálunk annyira sok fogy, hogy elhatároztam, hogy megpróbálkozom a házi változattal. Egyrészt imádom az ilyen gyúrós-pepecselős ételeket, másrészt házilag készítve tényleg egészségesebb lesz. 

Túró rudi házilag

túró rudi recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 500 gramm túró
  • 1 darab citrom (bio) héja
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 100 gramm porcukor
  • 20 gramm zselatin
  • 400 gramm étcsokoládé
  • 1 deciliter víz
Recept idők

Elkészítés:

A túrót nyomkodjuk szét villával, vagy vegyünk krémesebb változatot. Keverjük össze a reszelt citromhéjjal, a cukorral és a vaníliás cukorral.

A zselatinhoz keverjünk vizet, és várjunk, amíg megduzzad. Picit fel is lehet melegíteni. Keverjük bele a túróba és tegyük a hűtőbe. A masszából formázzunk ízlés szerinti vastagságú hengereket. A csokoládét olvasszuk meg, és mártsuk bele a rudacskákat, majd tegyük félre pihenni. Minél vastagabb csokiréteget szeretnénk, annál többször mártogassunk.

Tegyük bele egy dobozba, tegyük hűtőbe, és ne tartogassuk sokáig.
Ezt is szeretjük