![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Sűrű, házi vaníliás pudinggal töltött csiga: leveles tésztából is készülhet
![vcscover](https://kep.index.hu/1/0/4184/41847/418479/41847928_3194658_21815234e5b50de84f95d582faacc556_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A vaníliás csiga többféle tésztából készülhet, a legfinomabb házi kelttel, de az egyszerűség kedvéért bolti leveles tésztát is használhatsz.
A péksütemények csodálatos világában a kakaós csiga a legnagyobb favorit, persze mellette szorosan tartja a lépést a túrós vagy a diós csiga. Ha kipróbálnál valami különlegesebbet, akkor készítsd el vaníliás töltelékkel gazdagítva, amelybe, ha szeretnéd, még mazsolát is keverhetsz, sőt csokiba mártott aszalványt is használhatsz.
A vaníliás, mazsolás csiga népszerű francia sütemény, eredetileg croissant-tésztából készül, de kelttel vagy bolti levelessel is kivitelezhető. A tölteléket főzd jó sűrűre, úgy biztos, nem fog kifolyni a tésztából. Ha túl sokra sikerült a házi puding, fóliázd le és tedd el a hűtőbe, 1-2 napon belül fogyaszd el, akár reggeli gofri mellé.
Egy egyszerű praktikáknak köszönhetően nem lesz bőrös a puding teteje, olvasd el a témában írt korábbi cikkünket! Ha pedig csokipudinggal töltenéd meg a tésztát, ezt a receptet kövesd.
Házi vaníliás pudinggal töltött csiga
![vcsct](https://kep.index.hu/1/0/4184/41847/418479/41847960_fcac6be6ae9afd974ec439c715c8146f_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
Tészta:
- 50 dkg finomliszt
- 1 csipet só
- 2.5 dl tej
- 1 csomag élesztő
- 2 evőkanál cukor
- 2 evőkanál vaníliakivonat
- 200 g vaj
Töltelék:
- 3 dl tej
- 2 evőkanál cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 darab vaníliarúd
- 2 darab tojássárgája
- 2 evőkanál liszt
- mazsola ízlés szerint (opcionális)
Tetejére:
- 1 darab tojás
Elkészítés:
Tészta:
A lisztet szitáljuk keverőtálba, forgassuk egybe a sóval.
A langyos tejbe keverjük bele az élesztőt és a cukrot, várjunk 8-10 percet, amíg felfut, majd adjuk a lisztes keverékhez a vaníliakivonattal és a vajjal együtt, gyúrjunk belőle rugalmas tésztát.
A begyúrt tésztát takarjuk le konyharuhával, és 1 óra alatt kelesszük a duplájára.
Töltelék:
2 dl tejet öntsünk lábasba és kezdjük el felmelegíteni, közben adjuk hozzá a cukrot, vaníliás cukrot és a vaníliarúd kikapart belsejét, forraljuk egybe.
A maradék tejet öntsük edénybe, adjuk hozzá a tojássárgáját és a lisztet, keverjük csomómentesre, utána keverjük egybe a forró tejjel, majd alacsony láng felett főzzük sűrűre.
A pudinghoz keverjük hozzá a mazsolát.
Összeállítás:
A pihent tésztát borítsuk lisztezett felületre, nyújtsuk ki ujjnyi vastagságúra, majd kenjük rá a tölteléket, utána tekerjük fel szorosan úgy, mint ahogy a kakaós csigát szoktuk.
A feltekert tésztából vágjunk 2 ujjnyi darabokat, helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire, pihentessük még 30 percig.
A csigák tetejét kenjük meg felvert tojással, majd 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt süssük készre.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!