![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Így lesz tökéletes a franciák kedvence, a croissant: a péksüti a fagyasztást is jól bírja
![ccover](https://kep.index.hu/1/0/3689/36899/368997/36899713_2817943_40ec170317a29a8dee32ccb2a1a6e248_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A finomság elkészítésével bőven lesz munka, mégis érdemes nagyobb adagban gyártani, mivel a tészta bírja a fagyasztást.
A croissant az egyik legkedveltebb péksütemény, a világ minden táján ismerik és szeretik. A vajas tésztás finomság sokféle változatban készülhet, kerülhet bele édes töltelék, mondjuk csokoládé, vagy sós, akár sajt és sonka, de a kiflik tetejét is izgalmasabbá lehet tenni, ha mandulapehellyel vagy durvára vágott dióval szórod meg.
Így fagyaszd a tésztát!
A kifliket kétféle módon is le lehet fagyasztani, sütés előtt és után. Ha a kifliket feltekerted, csomagold be és tedd a fagyóba, de sütés után, kihűlve is elteheted a mélyhűtőbe. Ha kisült állapotában fagyasztod, akkor fogyasztás előtt olvaszd ki a tésztát, majd 180 fokosra előmelegített sütőben, 3-4 perc alatt melegítsd át a croissant-t.
Házi croissant
![cct](https://kep.index.hu/1/0/3689/36899/368997/36899727_0b923b90452b95f11015e6a24743d756_wm.jpg)
Hozzávalók 12 darabhoz
- 500 gramm finomliszt
- 1 csipet só
- 50 gramm cukor
- 1 tasak instant szárított élesztő
- 300 gramm vaj
- 1 darab tojás
- 300 milliliter víz (hideg)
- olaj szükség szerint
Elkészítés:
Az instant élesztőt keverjük el a hideg vízben (az élesztőt nem kell felfuttatni!).
A lisztet szitáljuk keverőtálba, keverjük hozzá a sót, cukrot, majd az élesztős vizet és gyúrjunk belőle tésztát. A begyúrt tésztából formáljunk cipót és csomagoljuk olajozott folpackba, majd tegyük a hűtőbe 2-3 órát pihenni.
A vajat tegyük 2 réteg sütőpapír közé és nyújtsuk ki nyújtófával (20x15 centiméteresre), majd a sütőpapírral együtt tegyük hűtőbe 2-3 órára.
A pihentetés után a tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki (20x40 centiméteresre), majd a tészta közepére helyezzük rá a vajat (sütőpapír nélkül) és fedjük be a tésztával. Először a tészta jobb oldalát hajtsuk rá a vajra úgy, hogy a vaj felét befedje, majd a bal oldala következik, úgy hajtsuk, hogy a vaj másik felét lefedje (a két tésztarétegnek középen kell találkoznia). Utána a tésztát felülről hajtsuk le a közepéig, majd alulról szintén a közepéig. A hajtogatott tésztát csomagoljuk folpackba és tegyük a hűtőbe 30 percet pihenni.
A pihentetés után a tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki, majd ezúttal vaj nélkül ismételjük meg a hajtogatást. A tésztát csomagoljuk folpackba és tegyük éjszakára hűtőbe, másnap fogunk csak újra dolgozni vele.
Másnap a tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki (körülbelül 60x30 centiméter), a széleit vágjuk le, majd hosszában vágjuk ketté. A felvágott, egyforma csíkokból vágjunk 6-8 kisebb, egyforma méretű háromszöget.
A háromszögek végeit kicsit húzzuk meg, majd a háromszög alapjától indulva tekerjük fel a tésztát, kicsit hajlítsuk befelé a széleit, hogy meglegyen a kifli formája.
A kifliket helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire (hagyjunk helyet köztük), fedjük le beolajozott folpackkal, majd pihentessük 2-3 órát sütés előtt.
A pihentetés után a kifliket kenjük meg a felvert tojással, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe és 15-25 perc alatt süssük aranybarnára.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!