Így készül a legropogósabb házi zabkeksz
9
Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
Mesés karácsonyi desszertek sütés nélkül: pofonegyszerűen készülnek
Gyere Te is
Friss és
Ropogós
Ropogós
Így készíts otthon dubaji pisztáciás csokit: gasztroajándéknak is tökéletes
Krémes, mexikói forró csoki: pikáns fűszer is kerül bele
Fűszeres narancslekvár: nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
Gyerekek függenek tőle, felnőttek imádják, a bolti mégis száraz, túlédesített vacak. Muszáj legalább néha nekiállni házilag kekszeket gyártani, mert összehasonlíthatatlanul jobb lesz a saját változtatunk, ráadásul millió módon variálható.
Ha édesség is, legalább rostban és tápanyagokban gazdag legyen, adjon energiát, amivel elpörög a gyerek még néhány órát a játszótéren, amitől új erőre kap a fáradt iskolás leharcolt agya, mert az üres kalóriás édességek nem képesek erre. A zab tényleg működőképes eszköz erre a célra, kásában reggeli, kekszben pedig cipelhető energiaforrás.
A lenti alapreceptet lehet turbózni mazsolával, aszalt gyümölcsökkel egészen apróra vágva, a liszt egy részét cserélhetjük darált mogyoróra, dióra, mandulára, kókuszra, aszerint, mi van otthon vagy milyen ízre vágyunk.
Ropogós házi zabkeksz
Hozzávalók 20 adaghoz
- 170 gramm zabpehely
- 170 gramm liszt
- 100 gramm vaj
- 0.5 teáskanál szódabikarbóna
- 0.5 teáskanál só
- 2 evőkanál cukor
- 1 deciliter tej
Elkészítés:
A vajat elmorzsolom a liszt, zabpehely, só, szódabikarbóna és cukor keverékével, majd annyi tejet adok hozzá, hogy összeálljon a massza. Becsomagolom és fél órát pihentetem a tésztát a hűtőben. Körülbelül fél centiméter vastagságúra nyújtom, és egy pogácsa szaggatóval kis kekszeket szaggatok belőle. A kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatom. 170 fokosra előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt sülnek meg.
Fotók: Ács Bori/ Só&Bors