![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Így készül a legropogósabb házi zabkeksz
Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Gyere Te is
Friss és
Ropogós
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Gyerekek függenek tőle, felnőttek imádják, a bolti mégis száraz, túlédesített vacak. Muszáj legalább néha nekiállni házilag kekszeket gyártani, mert összehasonlíthatatlanul jobb lesz a saját változtatunk, ráadásul millió módon variálható.
Ha édesség is, legalább rostban és tápanyagokban gazdag legyen, adjon energiát, amivel elpörög a gyerek még néhány órát a játszótéren, amitől új erőre kap a fáradt iskolás leharcolt agya, mert az üres kalóriás édességek nem képesek erre. A zab tényleg működőképes eszköz erre a célra, kásában reggeli, kekszben pedig cipelhető energiaforrás.
A lenti alapreceptet lehet turbózni mazsolával, aszalt gyümölcsökkel egészen apróra vágva, a liszt egy részét cserélhetjük darált mogyoróra, dióra, mandulára, kókuszra, aszerint, mi van otthon vagy milyen ízre vágyunk.
Ropogós házi zabkeksz
![DSC 2784](https://kep.index.hu/1/0/2909/29099/290991/29099173_0b46927019bb59e8ccf6406007d5a5e5_wm.jpg)
Hozzávalók 20 adaghoz
- 170 gramm zabpehely
- 170 gramm liszt
- 100 gramm vaj
- 0.5 teáskanál szódabikarbóna
- 0.5 teáskanál só
- 2 evőkanál cukor
- 1 deciliter tej
Elkészítés:
A vajat elmorzsolom a liszt, zabpehely, só, szódabikarbóna és cukor keverékével, majd annyi tejet adok hozzá, hogy összeálljon a massza. Becsomagolom és fél órát pihentetem a tésztát a hűtőben. Körülbelül fél centiméter vastagságúra nyújtom, és egy pogácsa szaggatóval kis kekszeket szaggatok belőle. A kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatom. 170 fokosra előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt sülnek meg.
Fotók: Ács Bori/ Só&Bors
Olvasd el ezt is!