Megunhatatlan csirkepaprikás sok tejföllel: így lesz sűrű és csomómentes a szaft
A magyar konyha egyik nagy kedvence a csirkepaprikás, amit egyszerű elkészíteni, mégis néhány dologra fontos odafigyelni a tökéletes eredményért.
Ennek a köretnek a története az, hogy mindenképpen valami krumplis ételt szerettem volna készíteni, de a megszokottól eltérő formában és összetételben.
Éppen ezért a krumplit nem hámoztam meg, hanem csak alaposan megmostam, majd héjastul apróra kockáztam, átforgattam olívaolajban és sóban, végül pedig egy különleges, fokhagymás, tejfölös, pirított baconkockákkal megbolondított mártással nyakon öntöttem. Megkoronázásként pedig a rengeteg reszelt sajt sem maradhatott le róla.
A sütési idő lerövidíthető, ha a krumplikockákat lobogó, sós vízben kb. 10 percig előfőzzük.
A krumplikat mossuk meg, majd itassuk fel róluk a vizet, de ne hámozzuk meg.
Kockázzuk fel héjastul (2x3 cm-es kockák).
Vegyünk elő egy nagyobb tepsit (20x20 cm vagy 20x30 cm), öntsünk bele 2 evőkanál olívaolajat, majd terítsük el benne a felkockázott krumplit. Fűszerezzük 1-2 tk. sóval és keverjük át az olívaolajjal.
Aprítsuk fel a petrezselymet és tisztítsuk meg a fokhagymagerezdeket.
Vegyünk elő egy közepes serpenyőt, amibe belefér a felkockázott bacon. Kezdjük el pirítani. Ha már szép a színe, vegyük le a tűzről és picit hagyjuk hűlni.
Ezután készítsük el a tejfölös mártást. A tejfölt öntsük bele egy mélyebb tálba. A fokhagymagerezdeket nyomjuk bele a tejfölbe, majd adjuk hozzá a 2 tk. pirospaprikát és a felaprított petrezselymet is.
Ezután adjuk hozzá a lepirított baconkockákat, és ezt is alaposan forgassuk bele a mártásba.
A reszelt sajttal kétféleképpen is eljárhatunk. Vagy belekeverjük a felét a tejfölös mártásba, vagy utólag, már a mártásos krumplihoz keverjük hozzá.
A krumpli tetején oszlassuk el a tejfölös krémet, majd szórjuk meg reszelt sajttal, és egy fakanál segítségével keverjük össze a krumplit, hogy mindenhol érje a tejföl.
Ezután a maradék sajtot szórjuk rá lazán a krumpli tetejére, majd irány a sütő.
A tepsit 170-180 fokra előmelegített sütőbe tesszük úgy, hogy letakarjuk egy darab alufóliával. Így nem ég le a krumpli, hanem szépen megpárolódik.
A köretet kb. 50-60 perc alatt készre sütjük. Az utolsó 15 percben levesszük róla a fóliát, hogy picit meg tudjon sülni a tetején a sajt.
Ha elkészült az étel, melegen tálaljuk, hogy az olvadó sajt látványát is magunkévá tehessük.
Fotó forrása: Horváth Kitti Gabriella/Sóbors
@sobors.hu