Maradékmentő krumplis kenyér: mindössze fél óra alatt elkészül

7
Nyomtatás
ir-kenyer
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ennek a receptnek a szépsége az egyszerűségében rejlik, mi több, tökéletes kenyérhelyettesítő is egyben, és maradék krumpliból is készülhet.

Ez az íreknél népszerű burgonyás kenyér olyan, mint nálunk a krumplilángos. Egyedül az alakja más, mivel náluk úgy készül, mint egy elnegyedelt tortilla: ezért is hívják farlnak, ami az ír gael fardel szóból ered, és négy részt jelent.

Csupán 4 összetevő kell hozzá – krumpli, só, vaj és liszt – és az elkészítése sem bonyolult. Tökéletes reggeli kiegészítőjeként, akár kenyér helyett is, és magában, de feltéttel is bátran fogyaszthatod. 

Krumplis kenyér

ir-kenyer

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 4 db burgonya
  • 30 g liszt
  • 1 ek olvasztott vaj
  • 3 csipet
  • bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Vegyünk elő egy közepes méretű lábast.

A krumplikat hámozzuk meg, vágjuk fel 4-5 darabra. Tegyük bele a lábasba, engedjük fel annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje, majd sózzuk meg (kb. 1,5 csipet só), és kb. 20 perc alatt főzzük puhára.

Ha a krumpli megfőtt, hagyjuk kihűlni, majd tegyük át egy másik tálba és törjük össze, hogy pürés állagú legyen.

Ezután adjuk hozzá a lisztet, az olvasztott vajat és a maradék sót. Óvatosan keverjük össze, hogy tésztásabb állagot kapjunk.

Lisztezett felületen gyúrjuk át. Akkor jó, ha csak enyhén ragacsos a tészta.

A gombócot finoman lapítsuk ki, majd nyújtsuk ki kb. fél cm vastagságúra. Fontos, hogy kör alakja legyen a kenyérnek, amikor kinyújtjuk, már ha tényleg ír beütést szeretnénk neki kölcsönözni. 

Lisztezett kés segítségével vágjuk 4-6 egyenlő részre.

Vegyünk elő egy serpenyőt, amit enyhén hitsünk meg liszttel, majd tegyük bele a negyedeket/hatodokat, és közepes lángon, oldalanként 3-3 perc alatt süssük aranybarnára.

Sütés után rögtön tálaljuk is, hiszen melegében jó ez a fogás.

Fotók forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon