Így készül a hentes tokány: bizarr nosztalgia vagy ínycsiklandó fogás?

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Senki nem tudja, mi az a tokány. Alapműveltségünk azt súgja, hogy valami olyasmi, mint a pörkölt, csak nincs benne paprika, helyette viszont kerül bele fokhagyma és bors.

Ennek ellenére rengeteg olyan tokányrecept létezik, amiben van paprika. Bumm. Akkor a tokány az, amiben a húst vékonyabb csíkokra vágjuk? Ez az állítás sem igaz, mert egy csomó tokányreceptben írnak elő diónyi húsdarabokat.

Számtalan változata létezik

Van, amelyikben rengeteg hagyma van, másban kevés vagy nincs. Némelyikbe kerül valamilyen savanyú, savas kiegészítő, mint citrom vagy ecet, de ezt a verziót már sokan vetrecének nevezik.

Tokány készülhet bármilyen húsból, tulajdonképpen akárhogyan, a fix csak annyi, hogy összevágott, szaftos húsételről beszélünk.

Az uborka a savanyító kiegészítő

Ennek egyik nosztalgikus vendéglői kivitele a hentes tokány, amibe, számomra máig is elképzelhetetlenül bizarrnak ható módon, uborka kerül. Pedig a dolog egyszerű: savanyító kiegészítő helyett uborkát kap társául a sertéshús, és a végeredmény egy nagyon-nagyon szerethető hétköznapi fogás.

Túlságosan sok munka sincs vele, nem is fő különösen sokáig, és bármilyen köretet szívesen fogad maga mellé a rizstől a tésztáig.

Hentes tokány

hentes-tokány - 1 (1)

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 200 gramm füstölt sonka/szalonna
  • 500 gramm sertéscomb vagy -lapocka
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 darab ecetes vagy kovászos uborka
  • 2 darab paradicsom
  • ízlés szerint bors
  • ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A sonkát apró kockákra vágjuk, a hagymát felaprítjuk, a húst csíkozzuk.

Kevés zsiradékon megpirítjuk a sonkát, rádobjuk a hagymát és a felaprított fokhagymát, megpároljuk, majd hozzáadjuk a húst és fehéredésig pirítjuk. Attól függően, mennyire volt sós a füstölt sonka, kicsit megsózzuk. Hozzáadjuk a felaprított paradicsomot is.

Felöntjük annyi vízzel vagy alaplével, amennyi éppen csak ellepi. Borsozzuk, majd alacsony lángon, félig lefedve főzzük körülbelül fél órán keresztül. Ekkor beletesszük a vékony csíkokra vágott uborkát is, és addig főzzük, míg a hús puha nem lesz.

Fotók: Ács Bori/Sóbors 

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük