A csikós tokány receptje
A tokány jellegzetes hazai fogás, hagymás, paprikás, szalonnás, tejfölös, egyszerűen isteni.
Többféle tokányrecept ismert, ami közös bennük, az a vágási technika, minden hozzávalót csíkokra kell vágni. A szaftos étel készülhet szárnyashúsból is, de sertésből sokkal finomabb lesz.
A tartalmas fogás a füstölt szalonnától és a csemegeuborkától kapja meg különleges ízvilágát. Igazi magyaros étel, de pirospaprika nem kell bele, helyette sűrített paradicsom kerül bele, ettől lesz szép színe, és ízben is érződni fog. A fűszerezését lehet még fokozni, aki szereti, 1 teáskanál majoránnával szórja meg a szaftos ételt.
Az elkészült tokányt kínálhatod tarhonyával, nokedlivel, rizzsel, sült krumplival, vagy egyszerűen csak tunkold kenyérrel.
A szalonnát apróra kockázzuk fel, majd saját zsírján süssük pirosra (ha szükséges, kevés olajat adjunk hozzá).
A hagymát vágjuk csíkokra, a fokhagymát szeleteljük fel.
A sertéscombot csíkokra vágjuk fel.
A csemegeuborkát vágjuk csíkokra.
Amikor a szalonna szép aranybarnára sült, akkor forgassuk hozzá a hagymát, majd 4-5 perc után a húst is keverjük hozzá.
Amikor a hús kiengedte a saját levét, fehér színt kapott, akkor adjuk hozzá a fokhagymát, fűszerezzük sóval és borssal. Körülbelül 10-15 perc után a sűrített paradicsomot és a vizet is keverjük a húshoz, majd, amikor teljesen megpuhult, akkor a csíkokra vágott uborka is mehet hozzá. Főzzük még néhány percig, majd tálaljuk.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu