Hűsítő orosz leves az okroshka: a zöldségeket krémes kefir borítja
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A ropogós retek és uborka tökéletes kontrasztot képez a puha krumplival és tojással, a krémes lé pedig felteszi az i-re a pontot.
Ha hideg, de tartalmas levesre vágysz, az orosz leves, az okroshka a tökéletes választás. Maga a lé turmixgépben készül, kefir vagy író az alapja, úgyhogy nagyon friss és könnyed, forró napokon különösen jólesik majd. A tejterméket főtt tojássárgájával és mustárral kell kikeverni, előbbitől krémes, utóbbitól ízletes lesz, de egy kevés citromlé is gazdagítja, hogy még frissebb legyen az összhatás.
Az okroshka a levesbetétektől lesz laktató, ropogós zöldségek, főtt krumpli és tojás is kerül bele, de egy jó nagy csokor kapor sem hiányozhat belőle. Bár a krumpli és a tojás főzésére időt kell szánni, amíg elkészülnek, addig össze tudod vágni a zöldségeket, úgyhogy összességében egy gyors receptről van szó.
Okroshka
Hozzávalók 6 személyre
- 2 nagy darab krumpli
- 4 darab tojás
- 3 darab salátauborka
- 5 darab retek
- 2 szál újhagyma
- 1 csokor kapor
- 1 evőkanál dijoni mustár
- 1 liter kefir/író
- 0.5 darab citrom leve
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
A krumplit főzzük puhára bő, forrásban lévő sós vízben. Mikor már a villa könnyen belemegy, szűrjük le, öblítsuk át hideg vízzel. Húzzuk le a héját, majd vágjuk apró kockákra.
Közben készítsük el a tojásokat is, forrástól számítva 8-10 percig főzzük őket, majd szűrjük le, öblítsük át hideg vízzel. Pucoljuk meg őket, majd vágjuk félbe. A sárgájukat kanalazzuk egy kis tálba, a fehérjét vágjuk apró kockákra, adjuk a krumplihoz.
A kefirt/írót, a mustárt, a citromlevet és a tojássárgáját dolgozzuk össze turmixgépben. Mikor egynemű a lé, sózzuk, borsozzuk, majd tegyük a hűtőbe 30 percre.
Az uborkát, ha szükséges, pucoljuk meg, majd szintén vágjuk apró kockákra. Járjunk el így a retekkel is. Az újhagymát karikázzuk fel. Keverjünk össze minden zöldséget. A kaprot aprítsuk össze.
Tálalhatunk is: tegyünk a tányér közepére a krumpliból és a tojásból, majd 1-2 evőkanállal a zöldségekből, végül szórjuk meg kaporral. Öntsük köré a kefires levet, majd kínálhatjuk is.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors