Betegségűző leves húsos batyuval Purimra - Így készül a kreplach
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Számos elmélet kering arról, hogy miért lett a purimi menü egyik fogása a kreplach, vagyis a húsleves hússal töltött batyuval, de annyi bizonyos, ez az étel nem hiányozhat az ünnepi asztalról.
A húsleves egyébként is alapétel a zsidó étkezési kultúrában, sokan zsidó penicillinként is emlegetik, hiszen egy gazdag húsleves minden bajra orvosság. Ebben a légúti nyavalyákkal tarkított időszakban nagyon jó, ha minden héten az asztalon gőzölög egy tál finom leves.
Purim, avagy a sorsvetés ünnepe idén március 9-e estétől 10-e estéig tart. Ezen a vidám ünnepen a perzsa uralom alatt élő zsidó közösség megmenekülésére emlékeznek. A legismertebb étel, illetve sütemény a Hámán-táska, de a desszert előtt együnk egy finom húslevest, csak most tészta helyett hússal töltött batyukkal.
Húsleves húsos batyuval
Hozzávalók 6 adaghoz
Töltelék
- 340 gramm darált marhahús
- 1 darab hagyma
- 1 darab tojás
- 2 evőkanál olaj (pirításhoz)
- só, bors
Tészta
- 270 gramm liszt
- 1.5 kávéskanál só
- 2 evőkanál víz
- 3 tojás tojás
Elkészítés:
Készítsük el a húslevest, egy egészen egyszerű és gyors receptet itt találunk hozzá.
Készítsük el a tölteléket. A marhahúst egy kicsit pároljuk meg, majd egy serpenyőben kevés olajon pirítsuk meg a hagymát és az előpárolt húst. Ha kész, a felesleges zsiradékot öntsük le róla. Keverjük hozzá a tojást, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A tésztához verjük fel a tojásokat. Adjuk hozzá a sót, a vizet és annyi lisztet, hogy közepesen puha tésztát kapjunk. Kézzel jól gyúrjuk össze, majd vegyük kétfelé, és takarjuk le egy nedves kendővel.
A tésztát nyújtsuk ki vékonyra, majd csíkozzuk fel hat, egyenként 4,5 centiméter széles csíkra, majd 4,5 centiméteres négyzetekre.
Tegyünk a darált húsos keverékből egy fél teáskanállal minden négyzetre. Hajtsuk őket félbe, hogy háromszöget kapjunk, a széleiket pedig lisztes kézzel jó erősen nyomogassuk össze.
Forraljunk vizet, majd főzzük őket 15 percig. Levesbetétként kínáljuk.
Fotó: Getty Images