Hússal és zöldségekkel töltött tavaszi tekercs házilag: rétestésztából is készülhet

ttcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az ízletes tekercsekből érdemes dupla adagot készíteni, annyira finomak, hogy nem lehet őket abbahagyni.

Kicsit ugyan időigényes az elkészítése, de megéri a belefektetett munkát, nagy öröm lesz falatozni. A tekercseket mindenképp érdemes nagyobb adagban készíteni, mert le is lehet fagyasztani a finomságot. Ha a mélyhűtőbe szánod, akkor tilos tojással lekenni a csomagokat!

A tavaszi tekercset brick- vagy rétestésztából is elkészítheted. A brick tészta nagyon vékony, keleti és delikát üzletekben is beszerezhető, de ha nem találnál, a rétestészta is tökéletes lesz. A töltelék állhat csak zöldségből, ha azonban igazán bőségesre szeretnéd, akkor főtt vagy pirított hús kerüljön bele, ez lehet csirke vagy kacsa is.

Húsos, zöldséges tavaszi tekercs

ttct

Hozzávalók 30 darabhoz

Tekercs:

  • 300 gramm rizstészta
  • 2 darab sárgarépa
  • 1 darab kaliforniai paprika
  • 0.5 fej káposzta
  • 300 gramm csirkehús (főtt hús)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 1 teáskanál kínai ötfűszerkeverék
  • 10 lap rétestészta
  • 1 darab tojás
  • olaj a tészta kenéséhez és sütéséhez

Mártogatós:

  • 100 gramm ketchup
  • 1 evőkanál fehérborecet
  • 1 kis darab gyömbér (reszelve)
  • 1 csipet porcukor
Recept idők

Elkészítés:

A rizstésztát a csomagoláson írtak szerint főzzük ki.

A megtisztított zöldségeket a lehető legvékonyabban vágjuk fel, kivéve a fokhagymát.

 A főtt húst szintén vékony darabokra vágjuk fel.

Fogjunk egy réteslapot, terítsük ki, majd vágjuk fel hosszában három egyenlő részre, erre fogjuk a tölteléket kanalazni. A tésztát enyhén kenjük meg olajjal, a széleit felvert tojással, majd a  rizstésztából, a zöldségekből és a húsból ízlés szerint pakoljunk a tésztára. A szójaszószt a zúzott fokhagymával és a kínai fűszerkeverékkel keverjük egybe, majd ízlés szerint csorgassunk belőle a töltelékre. A tészta széleit hajtsuk be, majd tekerjük fel.

A tekercseket kenjük meg a felvert tojással, majd bő forró olajban süssük aranybarnára körülbelül 3-4 perc alatt.  A tekercsek sütőben is elkészülhetnek, fektessük őket a tepsire, majd enyhén kenjük meg őket olajjal és 180 fokosra előmelegített sütőben süssük aranyszínűre 15-20 perc alatt.

A szósz hozzávalóit keverjük össze alaposan, hogy a porcukor rendesen feloldódjon. A tekercsek mellé kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük