Szaftos, húsos raguval töltött édesburgonya - Ízletes, laktató fogás
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Fűszeres, picit pikáns paradicsomos-húsos ragu kerül a krémesre sült édesburgonya belsejébe.
Egyszerű töltött krumpli, de nem a megszokott ízekkel készül: az alapja ugyanis sokak kedvence, az édesburgonya, amelybe fűszeres, paradicsomos ragu kerül. A darált hús lehet pulyka, mint a receptben, de készülhet sertés- és marhahúsból is, utóbbihoz különösen jól passzolnak a pikáns fűszerek.
Az édesburgonyát első lépésben vajpuhára kell sütni, készülhet sütőben, de rohanós napokon akár mikróban is: utóbbiban a legmagasabb fokozaton készítve kb. 5-5 perc kell a burgonya két oldalának. Ha puha a krumpli és kész a ragu is, utána már csak meg kell tölteni a burgonyát, majd pár percre visszatenni a sütőbe.
Töltött édesburgonya
Hozzávalók 4 darabhoz
- 2 nagyobb darab édesburgonya
- 1 teáskanál olívaolaj
- 1.5 teáskanál kömény (őrölt)
- ízlés szerint só, bors
- 350 gramm darált pulykahús
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál chilipor
- 0.5 teáskanál oregánó
- 0.5 teáskanál pirospaprika
- 300 gramm darabolt paradicsom (konzerv)
- 50 gramm sajt
Elkészítés:
Szurkáljuk meg villával az édesburgonyákat, vágjuk őket félbe, majd tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire. Ha kisebbek az édesburgonyák, hagyjuk őket egészben, vágjuk be őket egy helyen, úgy süssük, kisebbekből 4 darabra is elég a töltelék.
220 fokos sütőben kb. 25-30 perc alatt puhára sülnek.
Ha megpuhultak, vegyük ki őket a sütőből, majd óvatosan kanalazzuk a húsukat egy tálba, hogy a héjuk ne sérüljön, később még szükség lesz rájuk.
A burgonya húsát törjük össze villa vagy krumplinyomó segítségével, majd adjuk hozzá az olívaolajat, sót, borsot és fél teáskanál köményt. Az összetört krumplit osszuk szét a héjakban.
A darált húst borítsuk egy tapadásmentes serpenyőbe, majd pirítsuk, míg ki nem fehéredik. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, chilit, a maradék köményt, oregánót, paprikát, ízlés szerint sót és borsot. Keverjük össze alaposan, 1-2 percig pirítsuk. Borítsuk hozzá a darabolt paradicsomot is, keverjünk egyet rajta.
A paradicsomos darált húst osszuk szét az édesburgonyák között. Szórjunk minden édesburgonya tetejére 1 evőkanál sajtot.
Tegyük az édesburgonyákat tepsire, majd toljuk a sütőbe, grillfokozaton addig süssük, míg a sajt meg nem olvad és pirult nem lesz.
Fotó: Getty Images