Süss csokis babkát húsvétra: mazsolával dúsítva mennyei lesz

hbcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A babka a kalácsok királynője, ott a helye a húsvéti asztalon, már a látványa elvarázsolja az embert.

A húsvéti asztal egyik kötelező finomsága a kalács, mely édes és sós változatban is népszerű. Az édes verziók közül ilyenkor a csodálatos babkát illik elkészíteni. A kelt tésztás édesség igényli a törődést, az elkészítése nem két perc, de minden másodperc megéri.

A puha tésztát sokféle töltelékkel gazdagíthatod, érdemes kipróbálni fahéjasan vagy diósan. A csokis verzió kakaós krémmel, csokival és mazsolával dúsítva készül. Ha nem szereti a család a mazsolát, akkor egyszerűen hagyd ki, úgy sem lesz üres a tészta, ha azonban szeretnél még valami pluszt hozzáadni, akkor durvára vágott mogyoróval vagy dióval szórd meg a krémet.

Csokis babka

hbct

Hozzávalók 6 adaghoz

Tészta:

  • 25 dkg finomliszt
  • 1 csipet
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 csomag porélesztő
  • 1 darab tojás
  • 1 dl tej
  • 5 dkg vaj

Töltelék:

  • 5 dkg vaj
  • 2 evőkanál porcukor
  • 3 evőkanál kakaó
  • 10 dkg ét- vagy tejcsokoládé
  • mazsola opcionális, ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáljuk tálba és forgassuk egybe a sóval, majd adjuk hozzá a cukrot és a porélesztőt, az egészet alaposan keverjük egybe.

A lisztes keverék közepébe alakítsunk ki mélyedést, üssük bele a tojást, és a tejet is csorgassuk bele, majd kezdjük el összedolgozni az alapanyagokat. Amikor a tészta összeállt, tegyük hozzá a vajat és dagasszunk belőle tésztát.

A tésztát tegyük egy tiszta tálba, fedjük le fóliával, és helyezzük hűtőbe egy éjszakára.

Másnap enyhén lisztezett felületen gyúrjuk át a tésztát, majd nyújtsuk fél centi vastagságúra.

Töltelék:

A puha vajhoz szitáljuk hozzá a porcukrot és a kakaót, keverjük alaposan össze.

A csokit ízlés szerint daraboljuk fel.

A kinyújtott tésztát kenjük meg a kakaós krémmel, majd szórjuk rá a csokidarabokat és a mazsolát.

A töltelékkel gazdagított tésztát a hosszabbik oldalától kezdve tekerjük fel, majd egy éles késsel vágjuk félbe.

A vágott oldalakat fordítsuk felfelé, utána az egyiket fektessük keresztbe a másikon, mintha befonnánk, a végeket nyomkodjuk össze. A kalácsot tegyük vajjal kikent kenyérformába, fedjük le fóliával, majd meleg helyen 2-3 óra alatt kelesszük a duplájára.

A babkát toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, 25-35 perc alatt süssük készre.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük