Omlós francia sütemény húsvétra - Az elzászi sütibárány nagyon mutatós is

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Kicsit mindig bajban vagyunk a húsvéti szimbólumokkal. Miért nyúl és miért tojás? Pogány vagy keresztény? Az osterlammele, azaz az elzásziak bárány formájú húsvéti süteménye esetén azonban nem kérdés, hogy keresztény hagyományról van szó.

Isten báránya, maga Jézus. Keresztelő Szent János nevezi őt így, az elnevezés pedig a keresztáldozatra utal. Jézus Krisztus áldozati bárányként halt meg a kereszten, hogy megváltsa az emberiséget.

Története

Ószövetségi előzmény, vagy ha úgy tetszik analógia, a Zsidó húsvét, a Pészah, az elkerülés ünnepe. Ez utóbbi arra utal, hogy a zsidóknak nem kellett elszenvedniük a bibliai tíz csapás közül az utolsót, azaz az elsőszülött fiúk elvesztését, mert Isten parancsát követve bárányt áldoztak, és annak vérével megjelölték házaikat, így a halál nem ragadta magával a fiaikat.

A sütemény

Hálaistennek, ahhoz, hogy ez a kedélyes kis sütemény elkészülhessen, nem kell bárányt áldozni. Elég csupán beszerezni egy kétoldalú bárány alakú sütőformát. Hagyományosan terrakotta formában készül a húsvéti bárányka, de lévén, hogy ez a tradíció nálunk nem elterjedt, fémből készült is megteszi. Ez könnyűszerrel beszerezhető.

Elzászban húsvét napján minden gyerek kap egy ilyen bárányt. Szerintem ez egy kedves tradíció, különösen akkor, ha házilag készül a csemege.

Húsvéti sütibárány

baranysuti3.gif

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 200 gramm liszt
  • 200 gramm cukor
  • 50 gramm kukoricakeményítő
  • 2 evőkanál sütőpor
  • 2 evőkanál vaníliaaroma
  • 1 darab citrom reszelt héja
  • 4 darab tojás
  • 150 gramm vaj
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

A sütőforma mindkét felét alaposan vajazzuk ki és szórjuk meg prézlivel. Állítsuk össze a formát, hogy az elkészült tésztát bele tudjuk majd önteni.

Előbb a száraz hozzávalókat keverjük el. A lisztet, a cukrot, a keményítőt és a sütőport. Majd adjuk hozzá a tojásokat és a vajat. Alaposan keverjük ki  - akár egy kézi robotgéppel - és legvégül adjuk hozzá a vaníliaaromát és a citromhéjat.

Az elkészült tésztát öntsük a formába, ami most a feje tetején áll. Tegyük a már forró sütőbe és egy órán keresztül süssük. A tészta megemelkedik és kitüremkedik majd a formából, de ez nem baj.

Mikor a tészta megsült, vegyük ki a sütőből, és takarjuk le egy enyhén nedves konyharuhával, és 10 percig pihentessük így. Mikor ezzel megvagyunk, vágjuk egyenesre a bárány talpát, majd távolítsuk el róla a formát. A kész barit szórjuk be alaposan porcukorral, és kössünk egy helyre kis piros szalagot a nyakába.

Tipp: A tésztába keverhetünk egy kevés kakaóport is, és akkor barna színű báránykát kapunk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük