Hűtőben kelesztett lángos: kívül ropog, belül puha - Eredeti nagyiféle receptet mutatunk

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Bár balatoni gyerek voltam, a lángost sosem a büfében, hanem otthon ettük. Ugyanis nagymamám készíti a legjobb házi lángost, kívül ropogós, belül puha, és sosem hiányozhat róla egy nagy adag tejföl, sajt és fokhagyma.

Ez a lángos-recept nagyon egyszerű, a tészta összeállítása után csak annyi a dolgunk, hogy betegyük a hűtőbe keleszteni, majd - amikor csak kedvünk támad a házi lángosra - elővegyük és kisüssük.

Ennek a változatnak nagy előnye, hogy a hűtőben egy hétig is eláll. Érdemes ezért egy jó nagy adagot készíteni belőle - a receptben szereplő mennyiségből kétszer, háromszor is jóllakik egy négyfős család. Az alatt az egy hét alatt, amíg a hűtőben pihen, annyiszor és akkor sütünk belőle, ahányszor és amikor csak szeretnénk. 

Ahhoz, hogy könnyen tudjunk bánni a tésztával, olajra van szükségünk. A nejlonzacskó belsejét - amiben a hűtőbe tesszük - olajozni kell, hogy ne ragadjon bele a tészta. Sütés előtt olajos tálcán, olajos kézzel formázzuk, így biztosan nem ragad se a bőrünkre, se a munkafelületre. 

A tetszőleges méretű tésztaadagokat kézzel kell széthúzni: rajtunk múlik, hogy mennyire lesz vékony. Én a ropogós, szinte törékeny verziót szeretem, nagyszüleim viszont a nagyobb, puha változatot, úgyhogy - egyéni ízléstől függően - mindenkinek olyat süssünk, amilyet szeret. 

Hűtőben kelesztett lángos

lángosrecept

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 1 kilogramm liszt
  • 1 doboz kefir
  • 3 darab tojás
  • 5 dekagramm élesztő
  • 3 deciliter tej
  • 2 kávéskanál
  • ízlés szerint olaj

Elkészítés:

A tejet meglangyosítjuk egy csipet cukorral, az élesztőt belemorzsoljuk, felfuttatjuk.

A kefírt keverjük össze a tojással és a sóval, adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt is. A lisztet apránként adagolva, kevergetve adjuk hozzá.

A tésztát jól dolgozzuk össze, az a jó, ha hólyagos, sima a tészta.

Szedjük a tésztát két részre, készítsünk elő két nagyobb műanyag zacskót: olajozzuk ki a belsejüket, tegyük bele a tésztát. Ne kössük szorosra, hogy a tésztának legyen helye megdagadni. Tegyük a csomagokat a hűtő alsó polcára, másnap, de akár egy hét múlva is süthetjük.

Sütés előtt olajozzunk be egy tálcát, erre borítsuk a tésztát. Olajos kézzel szaggassunk belőle kis adagokat, annyira húzzuk szét őket, amennyire vékony lángosokat szeretnénk.

Bő, forró olajban süssük őket, 1-2 perc után fordítsuk meg őket, a másik oldalukat is süssük 1-2 percig.

Papírtörlőre szedjük őket. Fokhagymával, tejföllel és sajttal kínáljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Só&Bors 

Ezt is szeretjük