Ilyen finom sörperecet úgysem kapsz a boltban!
Teraszon ücsörgéshez, filmnézéshez, sörhöz

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Perecet sütöttél már? Na, nem azokra a kis formákkal kiszúrt, falatnyi sós sütikre gondolunk, hanem az igazi sörperecre, ami tenyérnyi méretű, foszlós, édes-sós tésztából van, és a bajor/cseh sörözőkben olyan gusztusos sorban felakasztva kelletik magukat!

Pedig érdemes kipróbálni, és nemcsak azért, mert határtalan népszerűségre tehetsz szert általa, hanem mert nem véletlenül találták fel ezt a sörkorcsolyát. Ha van perec, a sörözés már-már vacsorává válik (kalóriatartalmát tekintve határozottan), és habár a jókedv garantált, a káros mellékhatásokat profin semlegesíti a sós rágcsálnivaló.

Perecet sütni egyébként nem egy nagy kihívás, alig bonyolultabb ugyanis, mint a kenyértészta. A kenyér pedig a legegyszerűbb sütemény, definíció szerint. Nem is kell hozzá semmi különös: liszt, só, kis cukor, élesztő, tej, és kezdődhet az alkotás.

Két oldalról formázzuk

A formázás sem egy cukorszobrászat bonyolultságú: nagyjából harminc-negyven centis, hüvelykujj vastagságú rudakat sodrunk, magunk elé tesszük vízszintesen, megfogjuk a két végét, és szép ívesen, egymást keresztezve, vagy akár összecsavarodva, lehozzuk a végeket a perec aljára. Lényeg, hogy egyszerre mozgasd a tésztakígyó két végét, akkor lesz szép, szimmetrikus a perecforma.

A perecben természetesen a sócsorgatás a legjobb, víz, só és liszt kell hozzá. Te is szereted egészben lehúzni a perecről?

Sörperec

perec

Hozzávalók 6 adaghoz:

  • 50 dekagramm liszt
  • 2 evőkanál cukor
  • 2.5 dekagramm friss élesztő vagy 1 csomag szárított
  • 2 teáskanál
  • 2.5 deciliter tej
  • 1 darab tojás
  • 0.5 deciliter olaj
  • 1 darab tojás a kenéshez
  • 1 evőkanál a csorgatáshoz
  • 0.5 deciliter víz
  • 2 dekagramm liszt
  • A szóráshoz szezámmag vagy nagy szemű só
Recept idők

Elkészítés:

Kimérjük a lisztet és a tejet. A tej nagyjából harmadát meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot és az élesztőt, és felfuttatjuk.

A lisztbe belekeverjük a sót, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, a többi tejet, a tojást és az olajat, és jól kidolgozzuk, megdagasztjuk.

Lefedjük, és meleg, huzatmentes helyen megkelesztjük.

Amikor megkelt, finoman átgyúrjuk, majd a tésztából lisztezett deszkán 30 centis, hüvelykujjnyi vastag kígyókat sodrunk. A kígyó két végét a két kezünkkel megfogjuk, megemeljük, középen keresztezzük a szálakat, és lehozzuk a végeket a perec aljára. Alul tapasztjuk a perechez. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a pereceket.

Felmelegítjük a sütőt 220 fokra, közben a perecek még egyszer megkelnek.

Megkenjük a pereceket a felvert tojással, és betoljuk a tepsit a sütőbe.

Ha kicsit barnásabb pereceket szeretnénk, sörrel is kenegethetjük sülés közben. Közben elkészítjük a sócsorgatást: a hozzávalókat összekeverjük.

Amikor már majdnem kész a perec, kiskanállal rácsorgatjuk a sós masszát. Amikor ráköt a só a perecre (kifehéredik), kész.

 Fotó: Shutterstock

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük