![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Ilyen finom sörperecet úgysem kapsz a boltban!
Teraszon ücsörgéshez, filmnézéshez, sörhöz
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Perecet sütöttél már? Na, nem azokra a kis formákkal kiszúrt, falatnyi sós sütikre gondolunk, hanem az igazi sörperecre, ami tenyérnyi méretű, foszlós, édes-sós tésztából van, és a bajor/cseh sörözőkben olyan gusztusos sorban felakasztva kelletik magukat!
Pedig érdemes kipróbálni, és nemcsak azért, mert határtalan népszerűségre tehetsz szert általa, hanem mert nem véletlenül találták fel ezt a sörkorcsolyát. Ha van perec, a sörözés már-már vacsorává válik (kalóriatartalmát tekintve határozottan), és habár a jókedv garantált, a káros mellékhatásokat profin semlegesíti a sós rágcsálnivaló.
Perecet sütni egyébként nem egy nagy kihívás, alig bonyolultabb ugyanis, mint a kenyértészta. A kenyér pedig a legegyszerűbb sütemény, definíció szerint. Nem is kell hozzá semmi különös: liszt, só, kis cukor, élesztő, tej, és kezdődhet az alkotás.
Két oldalról formázzuk
A formázás sem egy cukorszobrászat bonyolultságú: nagyjából harminc-negyven centis, hüvelykujj vastagságú rudakat sodrunk, magunk elé tesszük vízszintesen, megfogjuk a két végét, és szép ívesen, egymást keresztezve, vagy akár összecsavarodva, lehozzuk a végeket a perec aljára. Lényeg, hogy egyszerre mozgasd a tésztakígyó két végét, akkor lesz szép, szimmetrikus a perecforma.
A perecben természetesen a sócsorgatás a legjobb, víz, só és liszt kell hozzá. Te is szereted egészben lehúzni a perecről?
Sörperec
![perec](https://kep.index.hu/1/0/2910/29101/291016/29101679_37c7ee776fc12a82d23429ad5a9e1ca3_wm.jpg)
Hozzávalók 6 adaghoz
- 50 dekagramm liszt
- 2 evőkanál cukor
- 2.5 dekagramm friss élesztő vagy 1 csomag szárított
- 2 teáskanál só
- 2.5 deciliter tej
- 1 darab tojás
- 0.5 deciliter olaj
- 1 darab tojás a kenéshez
- 1 evőkanál só a csorgatáshoz
- 0.5 deciliter víz
- 2 dekagramm liszt
- A szóráshoz szezámmag vagy nagy szemű só
Elkészítés:
Kimérjük a lisztet és a tejet. A tej nagyjából harmadát meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot és az élesztőt, és felfuttatjuk.
A lisztbe belekeverjük a sót, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, a többi tejet, a tojást és az olajat, és jól kidolgozzuk, megdagasztjuk.
Lefedjük, és meleg, huzatmentes helyen megkelesztjük.
Amikor megkelt, finoman átgyúrjuk, majd a tésztából lisztezett deszkán 30 centis, hüvelykujjnyi vastag kígyókat sodrunk. A kígyó két végét a két kezünkkel megfogjuk, megemeljük, középen keresztezzük a szálakat, és lehozzuk a végeket a perec aljára. Alul tapasztjuk a perechez. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a pereceket.
Felmelegítjük a sütőt 220 fokra, közben a perecek még egyszer megkelnek.
Megkenjük a pereceket a felvert tojással, és betoljuk a tepsit a sütőbe.
Ha kicsit barnásabb pereceket szeretnénk, sörrel is kenegethetjük sülés közben. Közben elkészítjük a sócsorgatást: a hozzávalókat összekeverjük.
Amikor már majdnem kész a perec, kiskanállal rácsorgatjuk a sós masszát. Amikor ráköt a só a perecre (kifehéredik), kész.
Fotó: Shutterstock
Olvasd el ezt is!