![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Miért ne vegyél instant zabkását? Nem csak cukorral vannak tele, de más gond is van velük
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Nagyon szeretjük a zabkását, már sokat áradoztunk róla, mert gyorsan elkészül, meleg, laktató és hiperegészséges reggeli, a gyerekek is szeretik és nagyon jól variálható. Mi azt hívjuk zabkásának, amikor a zabpelyhet vízzel, tejjel vagy a kettő keverékével megfőzzük.
A boltok polcain viszont egyre több instant zabkása található, amit egyáltalán nem értünk, miért létezik, hiszen ugyanannyi idő elkészíteni ezeket, mint a valódit. Cserébe az instant kásákban van egy csomó minden, amire nincs szükség, például rengeteg cukor.
Most a Nébih termékteszteket végző csapata, a Szupermenta megvizsgálta a bolti instant zabkásákat, és kiderült, hogy valóban nem érdemes ilyesmit vásárolni.
Mit néztek?
Összesen 17 féle zabkását teszteltek, főleg csokoládés ízesítésűeket. A laboratóriumi vizsgálat során többek között azt is nézték, hogy a csomagoláson feltüntetett beltartalmi értékek megfelelnek-e a valóságnak. Gluténmentes-e, amit annak mondanak, annyi cukor, zsír és szénhidrát, valamint ásványi anyag van-e benne, mint amennyivel hirdetik. De azt is megvizsgálták, vannak-e benne olyan anyagok, amiknek nem kellene ott lenniük, például mérgek, gombák, hamu vagy növényvédőszer. A méreganyag-vizsgálatokon két zabkása már tavaly novemberben megbukott, ezeket kizárták a további tesztekből.
Mivel volt a baj?
A termékek a legtöbb teszten átmentek, nem volt bennük semmilyen méreganyag, gomba, nem tartalmaztak semmi olyat, ami káros vagy szabálytalan lenne. A gond a jelölésekkel volt: több terméken is hibásan tüntették fel a tápértékadatokat, az összetevőket megtévesztően írták le, az allergéneket pedig pontatlanul jelölték. A legtöbb esetben azzal volt baj, hogy úgy címkézték fel fittnek, lightnak vagy superfoodnak a terméket, hogy az nem felelt meg az ily módon elnevezhető élelmiszerek előírásainak.
Összesítve a 17 vizsgált termékből 14 esetében indult hatósági eljárás valamilyen szabálytalanság miatt.
A kóstolók véleménye alapján az első helyezést a Tesco csokoládés kásája érte el, a másodikat a Bonavitáé.
Mi így főzzük a zabkásánkat, por nélkül.
Zabkása feltétekkel
![DSC 2241](https://kep.index.hu/1/0/2909/29099/290990/29099077_e66fccd5e480d7e1f7e9ec687250c3b9_wm.jpg)
Hozzávalók 1 adaghoz
- 50 gramm zabpehely
- 1 deciliter tej
- 1 deciliter víz
- 1 csipet só
- 1 szelet étcsokoládé
- 0.5 darab banán
Elkészítés:
A zabpelyhet, a vizet és a tejet egy csipet sóval lábosba teszem, elkeverem és felforralom. Kevergetve főzöm, míg kásás állagú nem lesz. Kis tálkákba öntöm, és még forrón megszórom a választott feltéttel: reszelt étcsokoládéval, kis vajon, serpenyőben pirított banánnal, magokkal vagy fagyasztott bogyókkal.
Fotók: Ács Bori/Sóbors és Szupermenta
Olvasd el ezt is!