
Isteni ebéd negyed óra alatt: olasz parmezános tészta
Parmezán, spagetti, olívaolaj és fokhagyma, ennyi kell a boldogsághoz
Cikkek


Könnyű zöldségfasírt tepsiben sütve: joghurtos mártogatóssal kínáld

Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós

Gyors, mutatós nyári tekercs: friss zöldségekkel és mogyorószósszal

Nyári málnás tejfölös-kekszes szelet: sütés nélküli krémes desszert

Krémes spenót buggyantott tojással: fél órán belül tálalhatod

Őrülten finom epres kevert sütemény: ebből biztos a repeta

Sült zöldségek ropogós tésztán: a szezon legjobb pizzája
Az olasz ételeket azért szeretjük annyira, mert általában viccesen egyszerűek, és csak néhány, viszont kiváló minőségű alapanyagra van szükség az elkészítésükhöz. Ennek a csimborasszója szerintem a fokhagymás-olívaolajos tészta (aglio e olio e pepperoncino), ami tényleg maximálisan hülyebiztos, és nagyjából negyed óra alatt összedobható, mégis elképesztően finom étel.
A családi sztoritárban előkelő helyet foglal el (amit az említések gyakoriságával szokás mérni), az a történet, amikor az egyik ismerősünk felháborodva mesélte, hogy az olasz barátjának az anyja üres tésztát tett elé vacsorára. Meg is van a véleménye azóta az olasz vendéglátásról.
Amikor kicsit megkapargattuk a dolgokat, kiderült, hogy egy aglio e olio e pepperoncino (fokhagymás, olajos, csilis spagetti) volt a tányérján, ami sem nem piros, sem nem zöld, és még hús sincs benne, hanem az olívaolaj, a fokhagyma és a reszelt parmezán semleges színe miatt olyan semmilyen kinézetű, viszont rendkívül harmonikus, jó ízű eledel. Ami egyébként a családunk abszolút kedvence, és üres tésztának sem mondanám, igaz, nem is harsog, mint a mákos, vagy a paradicsomos tészta. Ki van találva az íze, azért.
Kevés kell, de az nagyon
Az alapanyagokon viszont nem érdemes spórolni, bár akkor sem lesz drága a végeredmény. Semmiképpen se használjunk hozzá magyar, tojásos spagettit, meg úgy általában, szerintem soha, semmi sem indokolja, hogy tojással készült tésztát használjunk durum helyett, az utóbbinak ugyanis sokkal jobb az íze, és az állaga is. Az olívaolaj legyen extraszűz, a fokhagyma hazai, vagy olasz, de ne kínai, a parmezán pedig legfeljebb Grana Padano, de semmiképpen sem trappista, vagy mozzarella.
A pepperoncino természetesen nem kötelező része a receptnek, ha szeretjük a csípőset, teszünk rá, ha nem, nem.
Fotó: Shutterstock
Parmezános spagetti (aglio e olio e pepperoncino)

Hozzávalók 6 adaghoz
- 1 csomag durum spagetti
- 4 evőkanál extraszűz olívaolaj
- 3 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só
- 10 dekagramm parmezán reszelve
- 1 db csilipaprika opcionáls
Elkészítés:
A tésztát feltesszük főni.
Közben megpucoljuk a fokhagymát, szeletekre vágjuk. Egy serpenyőbe beleöntjük az olívaolajat, melegítjük, és megfuttatjuk benne a fokhagymát. Nem kell megvárni, míg megbarnul, csak az ízét szeretnénk átadni az olajnak.
Amikor elkészült a tészta, leszűrjük, és ráöntjük a fokhagymás olívaolajat. Összekeverjük.
A tányéron sózzuk, szórunk rá reszelt parmezánt bőven, és ha szeretjük a csípőset, csilit is adunk hozzá. Ennyi.