Izgalmas, de villlámgyors ételre vágysz? Készíts tejszínes-zöldfűszeres tésztát!
Bármilyen zöldfűszerből finom, használd, ami van otthon!
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A pesztó óta tudjuk, hogy egy marék friss zöldfűszerből simán lehet isteni finom tésztaszószt készíteni. Ez a tejszínes-zöldfűszeres tésztaszósz ebből a szempontból a pesztó egyik unokaöccse, a legjobb tulajdonsága pedig az, hogy tényleg bármiből meg lehet főzni, amit éppen a kertben, vagy a konyhaablakban álló cserepekben találunk.
Én most bazsalikomot, mentát, koriandert és petrezselymet használtam, mert éppen ezek jutottak a kezem ügyébe, meg egy kis rukkolát, ami tudom, hogy nem fűszer, hanem salátanövény, annak viszont elég karakteres. Kicsit izgultam, hogy milyen lesz az összhangjuk, sőt, valójában rettegtem, hogy ezt a keveréket a gyerekek nem fogják megenni - márpedig ez így a nyári szünetben különösen fontos szempont - ennek ellenére mindenki lelkesen falta. Sőt, elhangzott a mesebeli "sosem ettem még ilyen finomat" mondat is, ami persze nem igaz, de attól még zene füleimnek.
Fotó: Belső Olga
Annál is inkább, mert ezt a tésztaszószt tényleg pontosan annyi idő alatt el lehet készíteni, amennyi idő alatt megfő a tészta, ezúttal (nyilván) durum lisztből készült fusillit használtam. Ez egy nagyon jól kitalált tésztaforma, a kanyarulataiba jó sok szósz tud befeküdni, fel is vette az összeset.
Háziasszonyok álma
Amíg főtt a tészta, leszedtem, megmostam és apróra vágtam a zöldfűszereket, feltettem a hagymát dinsztelni, és összerottyantottam a szószt. Szűrés után gyors keverés, és már kész is volt az ebéd. Végre előállt az a helyzet, amiről mindig álmodtam: tovább tartott az ebédet megenni, mint megfőzni, hurrá.
Zöldfűszeres-tejszínes tészta
Hozzávalók 4 adaghoz
- 500 gramm durum száraztészta
- 1 fej vöröshagyma
- 3 evőkanál olaj
- 2.5 deciliter tejszín
- 1 deciliter tejföl
- 2 marék zöldfűszerek
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 marék parmezán reszelve
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
Vizet forralunk, sózzuk, feltesszük benne főni a tésztát. Fedő nélkül, közepes lángon főzzük, hogy ki ne fusson, időnként megkeverjük. Elolvashatjuk, hogy hány percet ír a csomagon a használati utasítás, valójában inkább kóstolgassuk - vagy rutinosak érzik, hogy milyen állagú.
Amíg fő a tészta, előkészítjük a zöldfűszereket. Leszedjük, megmossuk.
Felvágjuk a hagymát, feltesszük az olajon dinsztelni. Közben összevágjuk a zöldfűszereket.
Ha kész a hagyma, felöntjük a tejszínnel és a tejföllel, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, felforraljuk. Addig lereszeljük a parmezánt.
Amikor forr, hozzáadjuk a zöldfűszereket, még egyet rottyantunk rajta, sózzuk, borsozzuk, majd elzárjuk a hőforrást. Belekeverjük a parmezánt is.
Elvileg a tészta pont elkészült, leszűrjük, és hozzákeverjük a szószt. Tálaljuk.