Így dobd fel, ha meguntad a zöldborsó főzeléket

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ahogy a túrógombóc, úgy a zöldborsó főzelék is elképesztő népszerűségnek örvend mindhárom gyerekemnél, minden héten felkerül a kívánságlistára, és olykor muszáj kötélnek állni, nem lehet folyton egzotikus ételeken kísérletezni a kölykök tűrőképességével.

Nem mondom, hogy a klasszikus verzió nem finom, na de azért a jóból is megárt a sok, a heti rendszeresség még a legkedvesebb étel vonzerejét is megkoptatja. Ezért aztán minden alkalommal új trükkhöz kell folyamodjak, nehogy a felnőtt generáció megbolonduljon a zöldborsófőzelék túladagolástól. Szerencsére egy egész csomó olyan alapanyag létezik, ami nemcsak hogy jól passzol a zöldborsóhoz, de fel is dobja.

- Friss zöldfűszerek, különösen a bazsalikom és a menta, és persze a petrezselyem is, ahogy az a szokványos verzióban szerepel. A menta és a zöldborsó klasszikus páros, nagyot ütnek együtt, a bazsalikom váratlanabb, és legalább olyan jó.

- Tej helyett kókusztej: ad egy enyhe gyümölcsös mellékízt az ételnek, ami nagyon jól passzol a zöldborsó alapvető édeskés karakteréhez. Ilyenkor pirított kókuszcsipsz is mehet a tetejére.

- Sós feltétek az édeskés alapíz ellentétezése érdekében: parmezán, pirított füstölt sonka, kecskesajt, feta.

A biztonság kedvéért pedig közlöm a legegyszerűbb receptet is, ami létezik, hátha valaki most készít ilyesmit először.

Zöldborsó főzelék - klasszikus

zöldborsó főzelék

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 500 gramm zöldborsó (fagyasztott vagy friss)
  • 1 evőkanál vaj
  • ízlés szerint
  • 2 deciliter húsleves/alaplé
  • 2 deciliter tej
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
Recept idők

Elkészítés:

Egy lábosban vajat olvasztunk, beleöntjük a borsót, elkeverjük, sózzuk, és aláöntjük a húslevest, annak, hiányában alaplevet vagy vizet. Lefedve puhára pároljuk a borsót. Amikor kész, néhány evőkanálnyi tejet egy kis tálba teszünk, a többit a főzelékhez öntjük. A félretett tejjel simára keverjük az étkezési keményítőt, a főzelékhez öntjük, és még egyszer felforraljuk.

Fotók: Ács Bori/Só&Bors

Ezt is szeretjük