Japán palacsinta házilag sok zöldséggel és egy csodás szósszal
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A legjobb japán utcai étel házi változatát kísérleteztem ki káposztával, hagymával és egy nagyon klassz öntettel.
Az okonomiyaki annyit jelent, hogy "amit szeretsz, grillezve". A név az étel sokféle verziójára utal: a káposztás, tojásos, hagymás alapot ugyanis sokféleképpen fel lehet turbózni. Tipikus feltét a főtt császárhús vagy a rák, de sok helyen tesznek bele még főtt tésztát is. Mióta először ettem ilyet az Okonomiyaki Kincsánban, meg akarom próbálni otthon is elkészíteni.
Az alapvető kihívás ennek az ételnek az elkészítésekor az, hogy a káposzta ne eresszen levet, különben a palacsintának nem ropogós, hanem ázott, unalmas állaga lesz. Ennek megelőzésére az egyetlen út a gyorsaság: amint a tojásos keverékhez adjuk a reszelt káposztát, már ki is kell sütni a palacsintákat, itt nincs idő várakozásra.
Japán káposztás palacsinta
Hozzávalók 4 adaghoz
A palacsintához
- 300 gramm reszelt káposzta
- 3 darab tojás
- 3 evőkanál liszt
- 1 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál szezámolaj
- 3 szál újhagyma
- 1 marék szezámmag
Az öntethez
- 2 evőkanál ketchup
- 1 evőkanál méz
- 0.5 evőkanál worchestershire szósz
- 1 evőkanál szójaszósz
A sütéshez
- étolaj
Elkészítés:
A tojást egy tálba ütjük, felverjük, belekeverjük a szójaszószt, a szezámolajat, majd a lisztet, és csomómentes tésztát keverünk belőle.
Kikeverjük az okonomiyaki szósz alapanyagait, félretesszük.
Lereszeljük a káposztát, felkarikázzuk az újhagymát, mindkettőt a tésztába keverjük.
Egy serpenyőt felforrósítunk, kevés olajat öntünk bele, és két evőkanálnyi adagokban kisütjük a palacsintákat mindkét oldalukon. Megszórjuk szezámmaggal, meglocsoljuk az öntettel, és azonnal, forrón megesszük.
Fotók: Ács Bori/Sóbors