
Japán palacsinta házilag sok zöldséggel és egy csodás szósszal

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

A legkrémesebb ramen mogyoróvajjal: egy hétköznap estébe is belefér

Mennyei palacsinta muffinformában sütve: így még puhább és csábítóbb

Isteni, duplán sajtos töltött gomba: krémfehér sajt kerül a kalapokba

Aromás fűszerolajok házilag: öröm velük a főzés

Zöldséges pite gazdagon: szaftos ragu sül a ropogós tésztába
A legjobb japán utcai étel házi változatát kísérleteztem ki káposztával, hagymával és egy nagyon klassz öntettel.
Az okonomiyaki annyit jelent, hogy "amit szeretsz, grillezve". A név az étel sokféle verziójára utal: a káposztás, tojásos, hagymás alapot ugyanis sokféleképpen fel lehet turbózni. Tipikus feltét a főtt császárhús vagy a rák, de sok helyen tesznek bele még főtt tésztát is. Mióta először ettem ilyet az Okonomiyaki Kincsánban, meg akarom próbálni otthon is elkészíteni.
Az alapvető kihívás ennek az ételnek az elkészítésekor az, hogy a káposzta ne eresszen levet, különben a palacsintának nem ropogós, hanem ázott, unalmas állaga lesz. Ennek megelőzésére az egyetlen út a gyorsaság: amint a tojásos keverékhez adjuk a reszelt káposztát, már ki is kell sütni a palacsintákat, itt nincs idő várakozásra.
Japán káposztás palacsinta

Hozzávalók 4 adaghoz
A palacsintához
- 300 gramm reszelt káposzta
- 3 darab tojás
- 3 evőkanál liszt
- 1 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál szezámolaj
- 3 szál újhagyma
- 1 marék szezámmag
Az öntethez
- 2 evőkanál ketchup
- 1 evőkanál méz
- 0.5 evőkanál worchestershire szósz
- 1 evőkanál szójaszósz
A sütéshez
- étolaj
Elkészítés:
A tojást egy tálba ütjük, felverjük, belekeverjük a szójaszószt, a szezámolajat, majd a lisztet, és csomómentes tésztát keverünk belőle.
Kikeverjük az okonomiyaki szósz alapanyagait, félretesszük.
Lereszeljük a káposztát, felkarikázzuk az újhagymát, mindkettőt a tésztába keverjük.
Egy serpenyőt felforrósítunk, kevés olajat öntünk bele, és két evőkanálnyi adagokban kisütjük a palacsintákat mindkét oldalukon. Megszórjuk szezámmaggal, meglocsoljuk az öntettel, és azonnal, forrón megesszük.
Fotók: Ács Bori/Sóbors