Japán töltött palacsinták végre itthon is - Kipróbáltuk az okonomiyakit

okonomiyaki cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A japán konyha legmenőbb utcai gyorsétele voltaképpen egy teljes értékű étkezés egyetlen friss, forró palacsintába sütve.

Ha tehetném, beutaznám a világot és egy csomó furcsa ételt megkóstolnék. A menősége virágkorát élő Japánnal kezdeném, de mivel erre a közeljövőben nem igazán van kilátás, nagyon örülök neki, hogy Budapest kezd olyan hellyé válni, ahol ilyesmit is ki lehet próbálni.

Amit szeretsz, sütve

Az okonomiyaki (jelentése körülbelül: amit szeretsz, sütve) egy forró lapon sült palacsinta, amibe a megszokott tésztán túl egy csomó minden kerül még. Vannak persze különböző irányzatok, hol így, hol úgy rakják össze, egyes utcai sütödéknek generációkra visszanyúló családi receptúrája öröklődik. Legtöbbször reszelt káposzta, valamilyen előre elkészített hús vagy tofu, tojás, fűszerek, olykor egyebek is, mint például főtt tészta kerül bele. Az egészet frissen rakják össze, és a végén egy édeskés szósszal locsolják meg.

okonomiyaki cikkbe2

Kincsán

A Ráday utcában az Okonomiyaki Kincsánban lehet először ilyesmit kipróbálni Pesten. Nemrég még az a hír járta a hellyel kapcsolatban, hogy semmilyen menüjük vagy leírásuk nincs a kapható ételről, illetve hogy nem beszélnek sem magyarul, sem angolul, ezért rizikós a rendelés. Ez viszont azt jelentette számunkra, hogy a hely autentikus, így alig vártuk, hogy kipróbálhassuk.

Szertartás

Ha lehet, ettől a pletykától csak még nagyobb kedvet kaptunk a hely teszteléséhez, ha már képzeletben utazni szeretnénk, nincs jobb egy ilyen szociogasztronómiai élménynél.

okonomiyaki cikkbe

A hely pici, de nagyon letisztult, egyszerű és méreteihez képest teljesen kényelmesen el lehet férni, még akár le is lehet ülni, de az ételt dobozban adják, rohanvást is fogyasztható.

Ottjártunkkor teljesen érthető menüt kaptunk, amelyben világosan le volt írva a különböző verziók összetétele, ez alapján választhattunk, egy angol-magyar hibrid nyelven simán meg is értettük magunkat a személyzettel. Három-négyféle verzió közül választhattunk, lehet kérni menüben is, miso levessel. Egy okonomiyaki ára 1780 forint, lehet hozzá akár valamilyen autentikus italt is inni.

 Az ételt egy lassú, de azért egyáltalán nem kivárhatatlan szertartással állítják össze előttünk, aminek már a látványa simán megéri, olyan nyugalommal tölti el az embert az a megfontolt, precíz és határozott műveletsor.

A végeredmény pedig szuper, mindenféle ropogós és puha alapanyag, különböző állagok és ízek keverednek benne, sok zöldség, kevés hús, tojás, tészta. Laktató, izgalmas, mindazt tudja, amit egy jó gyorsételnek tudnia kell. Én sokkal szívesebben ennék ilyesmit, amikor nincs időm leülni, mint mondjuk a minden sarkon kapható gyrost vagy rosszféle pizzaszeletet. 

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon