Krémes, édes jegeskávé, ahogy a spanyolok isszák

Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Nagyon ritkán vagy szinte soha nem kapni itthon olyan jegeskávét, amilyenre én vágyom, amiben nincs semmi felesleges dolog, ami tényleg egyszerre hűt és ébreszt fel a legmélyebb kánikulai kómából is.

A vaníliafagylalt és a tejszínhab, amit általában a jegeskávékba tesznek, már alapból túl sok, annyira laktató lesz úgy az ital, mintha egy desszertet rendeltünk volna - amivel nincs is gond, ha valaki ezt akarja, de én általában csak a koffeinbevitel hűvös változatára vágyom.

Akkor még nem lenne nagy a baj, ha a fagylalt és a tejszínhab ezekben a kávékban valódi lenne, de általában kinyomós, flakonos, nyelvre tapadós hab és tömbös jégkrém kerül az állott kávéba.

Frissen lefőzött kávéból lesz finom

A másik félreértés az állott, régi, napok óta öregedő kávé és a hideg kávé összemosása. Nem, ez a kettő egyáltalán nem ugyanaz, tehát a jegeskávé először is egy frissen lefőzött, majd lehűtött kávéval kezdődik. Ehhez nálam csak hideg tejhab vagy egy gombóc nagyon finom vaníliafagylalt, esetleg egy adag otthon felvert, nem túl édes tejszínhab jár, a három együtt nem, csak valamelyik közülük.  

A lefőtt kávét egyenesen egy jégkockákkal teli pohárba öntöm, így azonnal lehűl, majd jöhet hozzá valamelyik kiegészítő a három közül. A kevesebb több, egy extra mindig bőven elég, ha maga a kávé is jó magában.

Ilyen elven működnek az olasz jegeskávék is. Például a shakerato, mikor az espresso kávét egy adag jéggel koktélshakerben összerázzák, így habos is lesz, nem csak hideg. A másik alap olasz hideg kávé az affogato: ennél a kávét egyenesen egy gombóc vaníliafagylaltra öntik, a fagyi megolvad, a kávé pedig lehűl és az egész egy krémes egyveleggé válik.

Café Bombón

A legújabb kedvencünket Spanyolországban próbáltuk először, de sokfelé jól ismert, menő dolog: amikor a kávét sűrített tejjel édesítik, krémesítik és lágyítják egyszerre, az Café Bombón névre hallgat. Itthon nehéz igazi, konzerv sűrített tejet találni, de Zsófi receptje alapján akár otthon is elkészítheti magának bárki. Ennek a kávénak a különlegessége a szép rétegződés, mivel a sűrített tejre egyenesen rácsapolják a kávét, így szép, háromcsíkos minta alakul ki. A jeges verziónál a hideg sűrített tejbe még jég is kerül, erre kell a kávét önteni.

Jeges Café Bombón

café-bombon - 1

Hozzávalók 1 adaghoz

  • 0.5 deciliter cukrozott sűrített tej
  • 0.5 deciliter presszókávé
  • ízlés szerint jég
Recept idők

Elkészítés:

Egy pohárba öntjük a sűrített tejet, majd jégkockákat teszünk bele. Erre öntjük a frissen lefőzött presszókávét.

Fotó: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon