Jeruzsálemi túrótorta kuszkuszos alappal: a cheesecake méltó ellenfele
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ha ki kellene emelnem az édességek közül egy családi kedvencet, biztosan a sajttortát, avagy a cheesecake-et emelném ki. Ez a torta szinte minden születésnap kötelező desszertje, kivéve talán apósomét, aki a csokoládékrémes süteményekért rajong. Egészen pontosan a csokoládékrémért, amiben elvétve piskóta is lehet.
Na, de hogy kerül ide a túrótorta? A túró a másik nagy kedvenc alapanyagom, a belőle készült édességek mindig sikert aratnak. Jeruzsálemi túrótortát egy étteremben ettem először, igazából a neve alapján választottam, mert ez az egyik kedvenc városom - gondoltam, a róla elnevezett édesség sem lehet rossz. Nem is tévedtem, tényleg isteni volt, úgyhogy felkerült a megsütésre váró sütemények listájára.
Ünnepi recept, amit hétköznapokon is érdemes megsütni
A jeruzsálemi túrótorta hagyományosan ünnepi recept, de a legutóbbi macesztortám sikere után úgy gondolom, hogy ezeket az úgynevezett ünnepi sütiket bármikor el lehet készíteni, nem is kell hozzá különösebb alkalom. Egész egyszerűen túl finomak ahhoz, hogy csak egyszer egy évben kényeztessük magunkat vele. A túrós édességekből pedig amúgy is bármennyit meg tudunk enni, így semmi akadálya annak, hogy ezt a süteményt is sokszor megsüssük.
Jeruzsálemi túrótorta
Hozzávalók 4 adaghoz
tészta
- 1 bögre kuszkusz
- 2 darab tojás
- 5 dekagramm vaj
- 1 evőkanál méz
- 1 csipet só
- 1 deciliter forró víz
- 10 dekagramm dió és/vagy pisztácia(darabolt) a torta tetejére
krém
- 500 gramm tehéntúró (áttörve)
- 200 gramm sajtkrém
- 2 darab tojás
- 1 darab narancs héja
- 3 evőkanál méz
szirup
- 1 darab narancs leve
- 1 ízlés szerint méz
Elkészítés:
A kuszkuszt öntsük le forró vízzel, ízlés szerint sózzuk, keverjük hozzá a mézet és a vajat. 15-20 percig hagyjuk állni, majd ha megpuhult, keverjük hozzá a tojásokat is.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
A krém hozzávalóit keverjük össze, majd egy tortaformát béleljünk ki sütőpapírral. Erre tegyük a kuszkusz felét és utána a túrókrémet. A tetejére tegyük a maradék kuszkuszt. Tegyük a sütőbe, körülbelül 40 percre, majd ha megsült, a tetejére szórjunk diót.
A narancs levéből és a mézből keverjünk szirupot, és öntsük a felszeletelt tortára.
Fotó: Getty Images