Miért jobb a görög joghurt, mint a sima? Ezért érdemes mellette dönteni
A kisfiam nagy kedvence a görög joghurt, mindig kifejezetten erre a fajtára vágyik, a simát szinte meg sem kóstolja.
Lassan itt a nyár és vele együtt a forróság, amikor inkább mellőzzük a sütő használatát. Ilyenkor kerülnek előtérbe a sütés nélküli desszertek, mint amilyen az alábbi is!
Lényegében egy sajttortáról van szó, kekszes alappal, selymes görög joghurttal készítve, mézzel kínálva. A tészta és a krém összeállítása is gyerekjáték, azonban egy kis türelemre szükséged lesz, míg a torta megköt a hűtőben.
Hogy a krém szeletelhető legyen, ne folyjon szét, a joghurt és a krémsajt mellé egy kevés zselatin is kerül. Ennek sem nagy ördöngösség a használata, ha az alábbi leírást követed, nem tudod elrontani!
A vajas kekszet daráljuk le vagy törjük össze, minél finomabb a morzsa, annál könnyebb lesz vele dolgozni.
Keverjük a darált kekszbe a cukrot, majd öntsük rá az olvasztott vajat. Keverjük egybe, míg morzsás állaga nem lesz.
Szórjuk a morzsát egy 23 centis tortaformába, nyomkodjuk alaposan bele. Tegyük az alapot a hűtőbe 30 percre.
Közben készítsük el a tölteléket: a porzselatint szórjuk 2 ek. hideg víz tetejére. Hagyjuk állni így 5 percig.
A görög joghurtot tegyük apró lyukú szitába, hogy kicsöpögjön belőle a felesleges lé (ha szükséges), majd a krémsajttal keverjük habosra, végül keverjük bele a cukrot, a citrom héját és a vaníliát is.
A megduzzadt zselatint olvasszuk fel a mikróban vagy vízgőz felett. Nem szabad forrnia, ahogy elolvadt, vegyük is le a tűzről.
A megolvadt zselatint keverjük a joghurtos krémbe, gyors mozdulatokkal dolgozzuk el benne.
A tésztát vegyük ki a hűtőből, öntsük rá a krémet, egyenletesen oszlassuk el. A formát óvatosan ütögessük a konyhapulthoz, hogy a légbuborékok kiszökjenek belőle.
Tegyük a tortát a hűtőbe legalább 4 órára, de akár egy egész éjszakára.
Másnap óvatosan szedjük le a formát a tortáról, majd mézzel meglocsolva - akár mintákat készítve, akár az egész tetejét befedve -, szeletekre vágva kínáljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu