Csodaszép karamellás sajttorta: a mennyei desszert sütés nélkül készül
A világ legfinomabb kekszalapú sajttortája, melyben a sós karamell különleges íze uralkodik. A házi készítésű szósz a torta tetején és a krémben is helyet kap.
A sajttorta nagy kedvenc, főleg akkor, ha sütés nélkül készül. A kekszalapú desszert meseszép, melynek álomszerű látványa könnyen megtéveszti az embert. Azt hiheted, a finomság elkészítése nehéz feladat, de igazából a desszert megalkotása gyerekjáték. Az egyedüli nehézséget a házi karamellszósz jelenti, melyet édes vagy sós változatban dobhatsz össze.
A kekszalapú tortán habtejszín, krémsajt és cukor keveréke terül el. Tejszínből zsírosat válassz, a krémsajtnál pedig arra figyelj, hogy szobahőmérsékletű legyen, amikor a habtejszínhez adod. Így sokkal krémesebbre keverheted. Ezt a krémet érdemes pluszesszenciával felruházni, lehet az vanília vagy karamell.
Tárolási javaslat
A kész desszertet hűtőben tárold, megdermedt állapotában lehet szépen szeletelni, és az íze is úgy a legjobb. A torta hűtőben 2-3 napig tárolható, felszeletelve le is fagyaszthatod légmentesen záródó dobozban. A hibernált tortát fogyasztás előtt hagyd, hogy szobahőmérsékleten kiolvadjon.
Karamellás sajttorta
Hozzávalók 4 személyre
Házi sós karamellszósz:
- 200 g kristálycukor
- 30 ml víz
- 120 ml tejszín
- 45 g vaj
- 1 teáskanál tengeri só
Alap és krém:
- 250 g keksz
- 110 g vaj
- 400 ml habtejszín
- 250 g krémsajt
- 50 g porcukor
Elkészítés:
Házi sós karamellszósz:
A cukrot mérjük magas falú edénybe, adjuk hozzá a vizet, és alacsony láng felett főzzük addig, míg a cukor teljesen feloldódik. Majd amikor aranybarna színt kap, vegyük le a tűzhelyről és öntsük hozzá a tejszínt. Alaposan keverjük el a tejszínnel, utána jöhet a vaj és a só.
Alap és krém:
A kekszet daráljuk le, majd az olvasztott vajjal keverjük össze.
A vajas kekszmorzsát kanál segítségével lapítsuk tortaformába (20 cm), majd tegyük hűtőbe dermedni, amíg elkészítjük a tölteléket.
A habtejszínt öntsük keverőtálba, kezdjük el felverni, majd amikor már csúcsos a hab, akkor adjuk hozzá a krémsajtot, porcukrot, a karamellből 3-4 evőkanált, keverjük egybe az egészet.
A krémet simítsuk a kekszalapra és tegyük a hűtőbe 5-6 órára.
A hűtőben történt pihenő után a házi karamellöntetet spatulával kenjük a krém tetejére. A tortát hűtőben tároljuk, szeletelés előtt hagyjuk még állni néhány órát.
Tipp a díszítéshez:
-
A karamellréteg tetejére kekszmorzsát is szórhatunk tetszés szerint, úgy sokkal dekoratívabb lesz az édesség.
- A sós karamellával készült torta tetejére tengeri só is kerülhet.
- Az édes változat tetején pedig a csokidarabok is jól mutatnak.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!