Csodaszép karamellás sajttorta: a mennyei desszert sütés nélkül készül

ktcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A világ legfinomabb kekszalapú sajttortája, melyben a sós karamell különleges íze uralkodik. A házi készítésű szósz a torta tetején és a krémben is helyet kap.

A sajttorta nagy kedvenc, főleg akkor, ha sütés nélkül készül. A kekszalapú desszert meseszép, melynek álomszerű látványa könnyen megtéveszti az embert. Azt hiheted, a finomság elkészítése nehéz feladat, de igazából a desszert megalkotása gyerekjáték. Az egyedüli nehézséget a házi karamellszósz jelenti, melyet édes vagy sós változatban dobhatsz össze.

A kekszalapú tortán habtejszín, krémsajt és cukor keveréke terül el. Tejszínből zsírosat válassz, a krémsajtnál pedig arra figyelj, hogy szobahőmérsékletű legyen, amikor a habtejszínhez adod. Így sokkal krémesebbre keverheted. Ezt a krémet érdemes pluszesszenciával felruházni, lehet az vanília vagy karamell.

Tárolási javaslat

A kész desszertet hűtőben tárold, megdermedt állapotában lehet szépen szeletelni, és az íze is úgy a legjobb. A torta hűtőben 2-3 napig tárolható, felszeletelve le is fagyaszthatod légmentesen záródó dobozban. A hibernált tortát fogyasztás előtt hagyd, hogy szobahőmérsékleten kiolvadjon.

Karamellás sajttorta

ktct

Hozzávalók 4 személyre

Házi sós karamellszósz:

  • 200 g kristálycukor
  • 30 ml víz
  • 120 ml tejszín
  • 45 g vaj
  • 1 teáskanál tengeri só

Alap és krém:

  • 250 g keksz
  • 110 g vaj
  • 400 ml habtejszín
  • 250 g krémsajt
  • 50 g porcukor
Recept idők

Elkészítés:

Házi sós karamellszósz:

A cukrot mérjük magas falú edénybe, adjuk hozzá a vizet, és alacsony láng felett főzzük addig, míg a cukor teljesen feloldódik. Majd amikor aranybarna színt kap, vegyük le a tűzhelyről és öntsük hozzá a tejszínt. Alaposan keverjük el a tejszínnel, utána jöhet a vaj és a só.  

Alap és krém:

A kekszet daráljuk le, majd az olvasztott vajjal keverjük össze.

A vajas kekszmorzsát kanál segítségével lapítsuk tortaformába (20 cm), majd tegyük hűtőbe dermedni, amíg elkészítjük a tölteléket.

A habtejszínt öntsük keverőtálba, kezdjük el felverni, majd amikor már csúcsos a hab, akkor adjuk hozzá a krémsajtot, porcukrot, a karamellből 3-4 evőkanált, keverjük egybe az egészet.

A krémet simítsuk a kekszalapra és tegyük a hűtőbe 5-6 órára.

A hűtőben történt pihenő után a házi karamellöntetet spatulával kenjük a krém tetejére. A tortát hűtőben tároljuk, szeletelés előtt hagyjuk még állni néhány órát.

Tipp a díszítéshez:

  • A karamellréteg tetejére kekszmorzsát is szórhatunk tetszés szerint, úgy sokkal dekoratívabb lesz az édesség.

  • A sós karamellával készült torta tetejére tengeri só is kerülhet.
  • Az édes változat tetején pedig a csokidarabok is jól mutatnak.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük