![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Miért jobb a görög joghurt, mint a sima? Ezért érdemes mellette dönteni
![görög joghurt cover](https://kep.index.hu/1/0/3180/31809/318095/31809581_2440807_624ee8528f17827b258a14745d2bcd2f_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A kisfiam nagy kedvence a görög joghurt, mindig kifejezetten erre a fajtára vágyik, a simát szinte meg sem kóstolja.
A görög joghurt sűrű, krémes, pont annyira édeskés, amennyire kell, ráadásul nagyon gazdag fehérjében. Nemcsak a mi hűtőszekrényünkben van jelen, hanem egyre több háztartás kezdi felfedezni. Miben különbözik ténylegesen a hagyományos joghurttól?
Lehet, hogy kevesen tudják, de az eredeti görög joghurt receptje valójában nem görög, hanem bolgár eredetű.
Az elkészítési mód
Ami miatt ez a fajta joghurt alapvetően különbözik a hagyományostól, az a készítési módja. A klasszikus joghurt előállításához a tejet először homogenizálják, majd pasztörizálják, hogy eltávolítsák azokat a baktériumokat, amelyek megakadályozhatják a későbbi erjedést. Ezzel szemben a görög joghurtot átszűrik, eltávolítva ezzel a savót, ami miatt ez a készítmény sokkal sűrűbb, krémesebb állagú lesz, és kevesebb cukrot és szénhidrátot, viszont több fehérjét tartalmaz.
![görög joghurt1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3180/31809/318096/31809605_3f84ec7899eb9ffc033abac13eb9fe0b_wm.jpg)
Mik az alapvető különbségek?
A fő különbség a joghurtok közötti sűrűségben rejlik: a görög joghurt valójában nagyon krémes, nem túl folyékony, míg a hagyományos joghurt általában két szűrési folyamaton esik át, a görög joghurt három ilyenen megy keresztül, ez a különbség oka.
A görög joghurt szűrése során a savót és a fölösleges folyadékot eltávolítják. Ennek a lépésnek köszönhetően a fehérjék koncentráltan maradnak a joghurtban, ezért ajánlott a fogyasztása például sportolók számára.
Amellett, hogy ezt a lépést mindegyik fajta görög joghurt gyártásánál be kellene tartani, van olyan gyártó, aki kihagyja, és más sűrítő összetevőkkel éri el a kívánt sűrűséget. Az egészségre ugyan nem veszélyes anyagok ezek, de az a termék már nem valódi görög joghurt.
Ízesítettet inkább ne
Ha vásárolunk, a natúr joghurtot válasszuk, amit otthon ízesíthetünk gyümölcsökkel, akár mézzel is. A bolti ízesített joghurtok rengeteg cukrot tartalmaznak, akár rejtett formában is, és így hiába szeretnénk egészségesen étkezni, pont az ellenkezőjét érjük el vele.
Fotó: Getty Images