Miért jobb a görög joghurt, mint a sima? Ezért érdemes mellette dönteni

görög joghurt cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A kisfiam nagy kedvence a görög joghurt, mindig kifejezetten erre a fajtára vágyik, a simát szinte meg sem kóstolja.

A görög joghurt sűrű, krémes, pont annyira édeskés, amennyire kell, ráadásul nagyon gazdag fehérjében. Nemcsak a mi hűtőszekrényünkben van jelen, hanem egyre több háztartás kezdi felfedezni. Miben különbözik ténylegesen a hagyományos joghurttól? 

Lehet, hogy kevesen tudják, de az eredeti görög joghurt receptje valójában nem görög, hanem bolgár eredetű.

Az elkészítési mód

Ami miatt ez a fajta joghurt alapvetően különbözik a hagyományostól, az a készítési módja. A klasszikus joghurt előállításához a tejet először homogenizálják, majd pasztörizálják, hogy eltávolítsák azokat a baktériumokat, amelyek megakadályozhatják a későbbi erjedést. Ezzel szemben a görög joghurtot átszűrik, eltávolítva ezzel a savót, ami miatt ez a készítmény sokkal sűrűbb, krémesebb állagú lesz, és kevesebb cukrot és szénhidrátot, viszont több fehérjét tartalmaz.

görög joghurt1

Mik az alapvető különbségek?

A fő különbség a joghurtok közötti sűrűségben rejlik: a görög joghurt valójában nagyon krémes, nem túl folyékony, míg a hagyományos joghurt általában két szűrési folyamaton esik át, a görög joghurt három ilyenen megy keresztül, ez a különbség oka. 

A görög joghurt szűrése során a savót és a fölösleges folyadékot eltávolítják. Ennek a lépésnek köszönhetően a fehérjék koncentráltan maradnak a joghurtban, ezért ajánlott a fogyasztása például sportolók számára.

Amellett, hogy ezt a lépést mindegyik fajta görög joghurt gyártásánál be kellene tartani, van olyan gyártó, aki kihagyja, és más sűrítő összetevőkkel éri el a kívánt sűrűséget. Az egészségre ugyan nem veszélyes anyagok ezek, de az a termék már nem valódi görög joghurt.

Ízesítettet inkább ne 

Ha vásárolunk, a natúr joghurtot válasszuk, amit otthon ízesíthetünk gyümölcsökkel, akár mézzel is. A bolti ízesített joghurtok rengeteg cukrot tartalmaznak, akár rejtett formában is, és így hiába szeretnénk egészségesen étkezni, pont az ellenkezőjét érjük el vele. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük