Juhtúrós rakott, sült tészta, ahogy régen Erdélyben készült
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Egy laktató, húsmentes főétel vagy nagyon gazdag köret, ami ismerősnek tűnik, de mégsem az.
Korábban írtam Kövi Pál újra megjelent receptgyűjteményéről, az Erdélyi Lakomáról. Bár a cikkben, amit a könyvről írtam, sok mindent elmondtam arról, miért érdekesek a benne található receptek, miért keríti hatalmába az embert az olvasása közben egy ismerős és egyszerre új érzés, a legjobban magukon az ételeken keresztül tudom elmagyarázni, miről is van szó.
Túrós tésztát mindenki készít. Ki klasszikus módon, csuszából, ki metélttel vagy fodros kockával, ki szalonnával és cukorral, ki szalonna nélkül. Ez a recept voltaképpen csak egy túrós tészta a sok közül, és mégis több mindegyiknél, méghozzá három fontos különbség miatt.
Az első, hogy nem túróval, hanem juhtúróval készül, a másik, hogy kapor is kerül bele, a harmadik pedig, hogy az egészet rétegezzük és összesütjük. Az eredeti recepten itt-ott változtattam, ez az én verzióm.
Juhtúrós rakott metélt
Hozzávalók 4 személyre
- 250 gramm tojásos metélt
- 150 gramm juhtúró
- 200 gramm tehéntúró
- 300 gramm tejföl
- kapor
Elkészítés:
A tésztát bő vízben kifőzzük, leszűrjük. A túrókat elkeverjük a tejföllel. Egy kizsírozott vagy kivajazott tálba lerakjuk a tészta egyharmadrészét, megkenjük a túrós keverék harmadával, kaprot szórunk rá, majd megint tészta, túró következik. A lényeg, hogy az utolsó réteg túró legyen.
180 fokosra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt összesütjük.
Önmagában is finom, de eredetileg köretként szerepel a könyvben.
Fotók: Ács Bori/Sóbors