A tökéletes habcsóknak két titka van – Így készül a kakaós-kávés változat
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A habcsók egy nagy klasszikus, ha maradékfelhasználásról van szó, ez jut először az eszünkbe. Bár a sima habcsók is nagyon finom, érdemes néha ízesíteni, szinte bármit beletehetünk.
Ez most egy kávés-kakaós verzió, ezen a két alapanyagon kívül nincs is szükség semmi másra - már persze a klasszikus hozzávalókon kívül. A habcsókban éppen az a jó, hogy bármit belekeverhetünk a habba, lehet bele reszelt csokoládét, őrölt diót vagy mandulát tenni, ízlés szerint variálhatjuk az alapanyagokat és a mennyiségeket.
A habcsók titka
Most egy kicsit tekintsünk el az ízesítéstől, vizsgáljuk meg az alapokat. A habcsóknak két titka van: a só és az ecet. Persze, el lehet ezek nélkül is készíteni, de akkor nem biztos, hogy kemény, fényes habunk és szép habcsókjaink lesznek.
Nagymamámtól tanultam ezt a technikát: ha egy csipet sót teszünk a tojásfehérjébe, sokkal gyorsabban és könnyebben lesz kemény a hab. Szép, fényes végeredményt kapunk. Ha pedig a habcsók "tésztájába" egy kis ecet is kerül, akkor egészen biztosan nem fognak összeesni a sütőben, meg fogják őrizni a formájukat, nem lesznek belőlük lapos tócsák.
Kakaós-kávés habcsók
Hozzávalók 30 darabhoz
- 2 darab tojásfehérje
- 100 gramm porcukor
- 1 teáskanál instant kávé
- 1 evőkanál jó minőségű kakaópor
- 1 kávéskanál ecet
- 1 csipet só
Elkészítés:
Egy nagy tálban verjük fel a tojásfehérjét egy csipet sóval. Mikor már majdnem kemény, fokozatosan adagoljuk hozzá a porcukrot. Addig verjük, amíg fényes, szép hab nem lesz. Óvatosan keverjük bele a kakaóport, a kávét és az ecetet is.
Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Tegyük habzsákba a habcsókot, csillagcsövön keresztül nyomjunk belőle tetszőleges méretű kupacokat a tepsibe, vagy kanalazzunk kis kupacokat egymás mellé, úgy kerek, de szép habcsókjaink lesznek.
120 fokon körülbelül 60 percig süssük, de nézzünk rá párszor, ha nem szeretnénk nagyon kiszárítani, előbb is kivehetjük.
Várjuk meg, míg kihűlnek, a lekapcsolt sütőben is száradnak még. Kakaóporral vagy csokireszelékkel megszórva tálaljuk.
Fotó: Getty Images