Omlós kifli kakaóval töltve, porcukorral meghintve - Alig kell hozzá valami

csodakifli
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egyszerű hozzávalókból készül az egyik legfinomabb vendégváró, a csodakifli, bátran tölthetjük kakaóval, dióval, szervírozásnál alaposan szórjuk meg porcukorral, nem lesz rá panasz.

A csodakifli receptje a mamámtól maradt rám, omlós tésztájú, édes töltelékkel megpakolt aprósütemény, a tészta gazdagságának köszönhetően több napig puha marad a finomság.

Édesszájú család vagyunk, szeretjük a desszerteket. Volt már rá példa, hogy hirtelen tört ránk a vágy, hogy jó lenne egy kis házi süti, csak épp a bevásárlás maradt el, így abból kellett kihozni valamit, amit az éléskamrában találtunk. Valljuk be, az ilyen helyzetekben nehéz ügyesnek lenni. A mamámnak mindig mindenre volt ötlete, ezekre az esetekre is. Tőle tanultam meg, hogy mindig figyeljek oda arra, hogy legalább alapélelmiszerek legyenek otthon, és akkor nem lesz gond, ha hirtelen, tervezés nélkül támad kedvünk sütögetni. A csodakifli az ilyen alkalmak legszuperebb receptje. Még a neve is találó, csoda, hisz tényleg alig kell hozzá valami és a szívünkbe lopja magát.

A tésztába nem kell cukor

A tésztába jócskán kerül vaj és annyi tejföl, amit a gyúrásnál felvesz a tészta, viszont cukrot sosem teszek bele, hisz a töltelék nagyon édes, a végén pedig porcukorral is megszórjuk. Utóbbi nem kötelező, de érdemes, havas hatást keltenek úgy a kiflik, a látványtól pedig ünnepi hangulat járja át az embert. A töltött aprósütemény két ünnep között is remek választás, amikor a vendégeink már befalták az édességeinket és szükségünk van újabb adag finomságra, amellyel megkínáljuk szeretteinket.

Kakaóval töltött kifli

csodakifli2

Hozzávalók 10 személyre

Tészta:

  • 1 kilogramm finomliszt
  • 50 dekagramm margarin vagy vaj
  • 7 gramm instant élesztő
  • 20%-os tejföl (amennyit felvesz a tészta)
  • 1 csipet
  • 2 darab tojássárgája

Töltelék:

  • ízlés szerint cukrozott kakaó

Tálalás:

  • porcukor
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet öntsük nagyobb méretű keverőtálba, adjuk hozzá a margarint, alaposan morzsoljuk el a liszttel, majd a porélesztőt is keverjük el benne, ezután a csipet só és 2 tojássárgája következik, majd fokozatosan annyi tejfölt adagoljunk a tésztához, ami a gyúrásnál szükséges ahhoz, hogy könnyű, lágy tésztát kapjunk. A tésztát lefedjük konyharuhával, és 1 órát pihentetjük.

Pihenőidő után enyhén lisztezett deszkán továbbgyúrjuk a tésztát, kígyóalakot formázunk belőle, amit tetszőleges cipókra vágunk.

A cipót (cipókat) vékonyra kinyújtjuk, háromszögekre vágjuk a tésztát, belekanalazzuk a tölteléket, majd feltekerjük.

A töltött kifliket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, 180 fokos sütőben 15-25 perc alatt világosbarnára sütjük. Végig tartsuk a szemünket a süteményen, a tálalásnál szórjuk vagy hempergessük meg porcukorban.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük