Ne félj a kalácssütéstől, jó móka!
Fonott kalács nemcsak húsvétra

6
Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Habár általában húsvét előtt tör elő mindenkiből a vágy, kalácsot nemcsak az ünnepre lehet sütni, hanem bármikor, amikor van egy kis időnk, vagy szívesen ennénk egy igazán finomat. Ez itt pont olyan lesz.

Úgy tűnik, hogy a kalácssütés egy haladóknak szóló tevékenység, ami bizonyos konyhai jártasságot feltételez, de higgyétek el, ez nem így van. Aki olvasni tud, az kalácsot is tud sütni, itt a recept, szinte önműködő, tessék bátran hozzálátni!

Nem kell hozzá PhD kelt tésztából, sőt komolyabb felszerelés sem, csak egy kis idő. Kicsit több, mint amennyi idő alatt a boltban levennénk a polcról, de az eredmény kárpótol. A házi kalács (és a házi péksütemények általában) igen jó helyen állnak a „dicséret-zsákmányoló” ételek listáján. Biztos, hogy nagy siker lesz, és visszatapsolja a család.

Három titok

A jó kalácsnak három titka van: az első a liszt minősége, amivel ugye nincs mit kezdeni, vagy bejön, vagy nem. A második a dagasztás, ezt nem lehet megspórolni, bele kell adni mindent. A harmadik pedig a kelesztés. Megfigyelésem szerint a kelt tészták akkor repednek szét sütés közben, ha nem hagyunk elég időt megkelni. Meg esetleg máskor is, misztikus dolgok ezek, de tegyük hozzá, a kissé repedt kalács is pont olyan finom, mint a nem repedt. Úgyhogy bátorság, és kalácsra fel!

Kalács recept szárított élesztővel

fonott kalacs

Hozzávalók 5 adaghoz

  • 350 gramm búzaliszt
  • 40 gramm porcukor
  • 35 gramm puha vaj
  • 6 gramm szárított élesztő
  • 2 darab tojás sárgája közepes
  • 1.5 deciliter langyos tej
  • 2 evőkanál langyos tej
  • 1 csipet
  • 1 darab citrom reszelt héja
  • 1 darab tojás
Recept idők

Elkészítés:

1. Az élesztőt elkeverjük egy kevés tejben, hozzáadjuk a tojássárgákat és a porcukrot, majd az összes többi hozzávalót, és összegyúrjuk. Géppel, vagy kézzel simára dagasztjuk. Az a jó, ha már nem ragad sem a tálhoz, sem a kezünkhöz.
2. Letakarva, meleg helyen kelesztjük 30-35 percig.

3. Ha letelt az idő, enyhén lisztezett felületre borítjuk a tésztát, és 6 db, azonos méretű gombócot tépünk belőle, majd mindegyik gombócból 25-30 cm hosszú rudat sodrunk. A rudakat egymás mellé fektetjük, és összefonjuk.

4. Lekenjük tojással, és pihentetjük kb. 20 percig, majd újra lekenjük, és újabb 15 percig pihentetjük.

5. 190 fokos sütőben 20-22 perc alatt készre sütjük.


Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon