Ne félj a kalácssütéstől, jó móka!
Fonott kalács nemcsak húsvétra
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Habár általában húsvét előtt tör elő mindenkiből a vágy, kalácsot nemcsak az ünnepre lehet sütni, hanem bármikor, amikor van egy kis időnk, vagy szívesen ennénk egy igazán finomat. Ez itt pont olyan lesz.
Úgy tűnik, hogy a kalácssütés egy haladóknak szóló tevékenység, ami bizonyos konyhai jártasságot feltételez, de higgyétek el, ez nem így van. Aki olvasni tud, az kalácsot is tud sütni, itt a recept, szinte önműködő, tessék bátran hozzálátni!
Nem kell hozzá PhD kelt tésztából, sőt komolyabb felszerelés sem, csak egy kis idő. Kicsit több, mint amennyi idő alatt a boltban levennénk a polcról, de az eredmény kárpótol. A házi kalács (és a házi péksütemények általában) igen jó helyen állnak a „dicséret-zsákmányoló” ételek listáján. Biztos, hogy nagy siker lesz, és visszatapsolja a család.
Három titok
A jó kalácsnak három titka van: az első a liszt minősége, amivel ugye nincs mit kezdeni, vagy bejön, vagy nem. A második a dagasztás, ezt nem lehet megspórolni, bele kell adni mindent. A harmadik pedig a kelesztés. Megfigyelésem szerint a kelt tészták akkor repednek szét sütés közben, ha nem hagyunk elég időt megkelni. Meg esetleg máskor is, misztikus dolgok ezek, de tegyük hozzá, a kissé repedt kalács is pont olyan finom, mint a nem repedt. Úgyhogy bátorság, és kalácsra fel!
Kalács recept szárított élesztővel
Hozzávalók 5 adaghoz
- 350 gramm búzaliszt
- 40 gramm porcukor
- 35 gramm puha vaj
- 6 gramm szárított élesztő
- 2 darab tojás sárgája közepes
- 1.5 deciliter langyos tej
- 2 evőkanál langyos tej
- 1 csipet só
- 1 darab citrom reszelt héja
- 1 darab tojás
Elkészítés:
2. Letakarva, meleg helyen kelesztjük 30-35 percig.
3. Ha letelt az idő, enyhén lisztezett felületre borítjuk a tésztát, és 6 db, azonos méretű gombócot tépünk belőle, majd mindegyik gombócból 25-30 cm hosszú rudat sodrunk. A rudakat egymás mellé fektetjük, és összefonjuk.
4. Lekenjük tojással, és pihentetjük kb. 20 percig, majd újra lekenjük, és újabb 15 percig pihentetjük.
5. 190 fokos sütőben 20-22 perc alatt készre sütjük.