![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Ne félj a kalácssütéstől, jó móka!
Fonott kalács nemcsak húsvétra
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Habár általában húsvét előtt tör elő mindenkiből a vágy, kalácsot nemcsak az ünnepre lehet sütni, hanem bármikor, amikor van egy kis időnk, vagy szívesen ennénk egy igazán finomat. Ez itt pont olyan lesz.
Úgy tűnik, hogy a kalácssütés egy haladóknak szóló tevékenység, ami bizonyos konyhai jártasságot feltételez, de higgyétek el, ez nem így van. Aki olvasni tud, az kalácsot is tud sütni, itt a recept, szinte önműködő, tessék bátran hozzálátni!
Nem kell hozzá PhD kelt tésztából, sőt komolyabb felszerelés sem, csak egy kis idő. Kicsit több, mint amennyi idő alatt a boltban levennénk a polcról, de az eredmény kárpótol. A házi kalács (és a házi péksütemények általában) igen jó helyen állnak a „dicséret-zsákmányoló” ételek listáján. Biztos, hogy nagy siker lesz, és visszatapsolja a család.
Három titok
A jó kalácsnak három titka van: az első a liszt minősége, amivel ugye nincs mit kezdeni, vagy bejön, vagy nem. A második a dagasztás, ezt nem lehet megspórolni, bele kell adni mindent. A harmadik pedig a kelesztés. Megfigyelésem szerint a kelt tészták akkor repednek szét sütés közben, ha nem hagyunk elég időt megkelni. Meg esetleg máskor is, misztikus dolgok ezek, de tegyük hozzá, a kissé repedt kalács is pont olyan finom, mint a nem repedt. Úgyhogy bátorság, és kalácsra fel!
Kalács recept szárított élesztővel
![fonott kalacs](https://kep.index.hu/1/0/2909/29096/290967/29096793_71af845011e3509905e759d2590dc03a_wm.jpg)
Hozzávalók 5 adaghoz
- 350 gramm búzaliszt
- 40 gramm porcukor
- 35 gramm puha vaj
- 6 gramm szárított élesztő
- 2 darab tojás sárgája közepes
- 1.5 deciliter langyos tej
- 2 evőkanál langyos tej
- 1 csipet só
- 1 darab citrom reszelt héja
- 1 darab tojás
Elkészítés:
2. Letakarva, meleg helyen kelesztjük 30-35 percig.
3. Ha letelt az idő, enyhén lisztezett felületre borítjuk a tésztát, és 6 db, azonos méretű gombócot tépünk belőle, majd mindegyik gombócból 25-30 cm hosszú rudat sodrunk. A rudakat egymás mellé fektetjük, és összefonjuk.
4. Lekenjük tojással, és pihentetjük kb. 20 percig, majd újra lekenjük, és újabb 15 percig pihentetjük.
5. 190 fokos sütőben 20-22 perc alatt készre sütjük.
Olvasd el ezt is!