Kandírozott cseresznye házilag: így készítheted el a leggyorsabban
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A kandírozott cseresznye mindenre és mindenbe jó: tehetjük süteményekbe, krémekbe, fagylaltokba, koktélokba, de önmagában is nagyszerű csemege.
Sajnos az üzletekben aranyáron mérik, de otthon is elkészíthetjük se perc alatt. A kandírozásnak kétféle módja létezik, ez a lehető leggyorsabb és legegyszerűbb.
Hogyan kandírozzunk?
A kandírozás lényegében egyfajta tartósítás, ahol a gyümölcsben lévő vizet cukorral helyettesítjük. Ennek kétféle technológiája létezik.
Lassabb módszer
Ez az eljárás napokat vesz igénybe, viszont az így tartósított gyümölcs hónapokig eláll. Ehhez a meggyet szét kell teríteni egy tepsiben, majd nyakon önteni forrós, cukros sziruppal. Ezt másnap le kell önteni róla, kipótolni a folyadékot (1 kg gyümölcshöz 1 liter kell), felforralni, majd újra leönteni vele, Ezt kell ismételni 4-5 napig. Az 5. napon a gyümölcsökkel együtt kell felforralni a szirupot, majd 3-4 napig állni hagyni. Végül le kell csöpögtetni, és meleg helyen száradni hagyni.
Gyorsabb módszer
A gyorsabb eljárás, amit lejjebb olvashattok, 1 óra munkát és 1 nap száradási időt vesz igénybe. Ehhez kevés vízzel és sok cukorral kell felforralni a gyümölcsöt addig, amíg az opálos nem lesz. Ezután tepsire kell borítani, majd 1 nap alatt kiszárítani. Ha szeretnénk, a szárítás előtt még cukorba forgathatjuk a cseresznyét. Ha igazán gyors megoldásra vágyunk, tegyük 40-50 fokos sütőbe a gyümölcsöt 1-2 órára.
Kandírozott cseresznye gyorsan
Hozzávalók 4 adaghoz
- 450 gramm cseresznye (magozott)
- 300 gramm cukor
- 200 milliliter víz
- ízlés szerint növényi olaj
Elkészítés:
Tegyük egy lábasba a cseresznyét, cukrot és a vizet, forraljuk fel. Vegyük lejjebb a lángot, gyöngyözve főzzük a cseresznyét kb. 1 óráig. Az utolsó 20 percben folyamatosan kevergessük a cseresznyét, nehogy leégjen, ahogy elfő róla a víz. Próbáljuk meg nem szétnyomni a szemeket.
Öntsük le a cseresznyéről a szirupot, csöpögtessük le. Tegyük őket egy vékonyan megolajozott tálcára vagy sütőpapírral bélelt tepsire, hagyjunk köztük helyet. Hagyjuk őket legalább egy éjszakán át száradni.
Fotó: Getty Images