Házi kandírozott narancs csokiba mártva: egyszerű, de isteni csemege
A legtöbb boltban méregdrágán juthatsz hozzá a különféle kandírozott gyümölcsökhöz. Otthon sokkal olcsóbban elkészítheted.
A gyömbér egészségre gyakorolt pozitív hatásairól többször is írtunk már korábban, hiszen nem tudjuk eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire isteni immunerősítő és vírusölő. Sok más lenyűgöző egészségmegőrző tulajdonsága mellett egy ízletes, finom csemege is lehet, ha tudod, hogyan készítsd el.
Mivel a gyömbér rendkívül erős, csípős aromájú, hosszasabb hőkezelésnek kell alávetni ahhoz, hogy önmagában is kellemes rágcsálnivaló legyen. Éppen ezért még a kandírozás előtt forrald fel bő vízben 2-3 alkalommal, és szűrd le róla a főzővizet. Én kétszer cseréltem a vizet, és így élvezhető, de még enyhén pikáns maradt a gyömbér. Ha szereted az intenzívebb ízeket, akkor elég lesz csak egyszer cserélned, vagy épp ellenkezőleg: ha egy enyhe, kisgyerekeknek is adható immunerősítő a célod, akkor szűrd le háromszor a vizet.
A gyömbért pucoljuk meg, és kockázzuk 1,5x1,5 cm-es darabokra, vagy szeleteljük 3 mm vastag karikákra.
Egy közepes edényben forraljuk őket bő vízben 20 percig, majd öntsük le róluk a vizet, és ismételjük meg a folyamatot még 1-2 alkalommal. (Én kétszer főztem ki, és tökéletes lett.)
A leszűrt gyömbérhez adjuk hozzá a cukrot és a kimért vizet, és forrástól számítva, alacsony hőfokon főzzük 1,5 órát.
Akkor készült el a gyömbér, amikor a cukros víz szirupossá redukálódott, és az állaga a mézhez hasonlít. Ekkor szűrjük le, szedjük egy sütőpapírral bélelt tálcára vagy tepsire, és 1-2 nap alatt hagyjuk teljesen kiszáradni.
Ezután forgassuk kristálycukorba, és üvegben, dobozban tároljuk.
Ha igazán ínyenc csemegét szeretnénk, akkor cukor helyett mártogassuk a gyömbérdarabokat étcsokiba.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu