Üvegbe zárt csoda: a kandírozott narancshéj bármilyen sütit feldob

Nyomtatás
kncover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A kandírozott narancshéj önmagában is nagyszerű, de sütemények és forró italok ízesítéséhez is tökéletes.

Sőt, még különlegesebben felhasználhatod, akár az ünnepi töltött pulykába is belekerülhet. Ha szeretnéd, csokiba is márthatod a finomságot, előtte azonban szedd ki a cukros szirupból a narancshéjat, és egy napig hagyd száradni, csak utána jöhet a máz.

A kandírozáshoz mindig kezeletlen héjú gyümölcsöt válassz. Időigényes, de minden percét megéri, így a gyümölcsöt teljes egészében felhasználhatod, a kandírozott narancshéj pedig kitűnő csemege. Szép üvegbe adagolva még gasztroajándékba is adható.

Kandírozott narancshéj süteményekhez

knct

Hozzávalók 1 adaghoz

  • 1.5 kg narancs (kezeletlen)
  • 1.5 kg kristálycukor
  • 1.5 l víz
Recept idők

Elkészítés:

A narancsokat alaposan mossuk meg, töröljük szárazra, majd vékonyan hámozzuk meg.

A narancshéjat rakjuk tálba, és annyi vizet öntsünk rá, amennyi ellepi, áztassuk így egy napig, folyamatosan ellenőrizzük, a vizet többször cseréljük.

Másnap öntsünk rá friss vizet, annyit, amennyi ellepi, és forraljuk fel, majd vegyük lejjebb a lángot, és főzzük 5 percig. Utána szűrjük le, öntsük fel újra tiszta vízzel, és forraljuk fel úgy, mint ahogy először tettük. Ezt a forralásos műveletet még egyszer ismételjük meg. Ha maradt fehér rész a héjon, azt távolítsuk el.

A narancshéjat tegyük lábasba, adjuk hozzá a cukrot és a vizet, főzzük fel, közben kevergessük, hogy a cukor könnyebben fel tudjon oldódni. Amikor felforrt, vegyük lejjebb a lángot, alacsony hőfokon főzzük 2 órát, míg átlátszó nem lesz a héj, majd hagyjuk hűlni a cukorszirupban.

A kihűlt narancshéjat szedjük tálba, ha szeretnénk, forgassuk kristálycukorba, majd tegyük félre száradni. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon