Hűsítő, kapros tésztasaláta csemegeuborkával: krémes szósz öleli körbe
Cikkek
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával
Ropogós
Puha, ragacsos mézeskalácsos brownie: a fűszerektől illatos
Fűszeres vörösáfonya-szósz: a karácsonyi sültek mellé kötelező
Karácsonyi csokis pöfeteg: álompuha süti a csokirajongóknak
Narancsos mázzal sült, omlós sonka: az ünnepi asztal éke lesz
Remegős, almás sajttorta karamellel: a nagy kedvenc téli kiadása
A ropogós csemegeuborka tökéletes kontrasztot képez a krémes szósszal és a puha tésztával.
Krémes, hűsítő és isteni finom ez a kapros tésztasaláta, aki szereti a picit savanykás, fűszeres lében eltett csemegeuborkát, az imádni fogja ezt a receptet. Én magában is bármennyit meg tudnék enni belőle, úgyhogy nem meglepő módon ez a saláta is egy pillanat alatt a kedvencem lett, az pedig csak hab a tortán, hogy szinte semmi munkám nem volt vele, ebédszünetben is bőven össze lehet dobni.
A csemegeuborka mellé a gouda is jó választás, de most ementáli volt itthon, és rá kellett jönnöm, a jellegzetes, picit talán édeskés ízű sajttal még finomabb. Fontos szerepe van a receptben a csemegeuborka levének is, úgyhogy ki ne öntsd, az adja a szósz karakterét.
A tésztasalátát frissen érdemes kínálni - 1-2 órára azért beteheted a hűtőbe -, mivel másnapra már beszívja a szósz egy részét, ízre isteni lesz, de nem lesz olyan krémes.
Kapros tésztasaláta csemegeuborkával
Hozzávalók 4 személyre
Alap:
- 250 gramm tészta (fusilli)
- 150 gramm csemegeuborka (kapros lében)
- 150 gramm sajt (ementáli vagy gouda)
- 2 szál újhagyma
- 50 milliliter csemegeuborka-lé (az üvegből)
Szósz:
- 120 gramm majonéz
- 60 gramm tejföl
- 50 milliliter csemegeuborka-lé (az üvegből)
- 25 gramm kapor
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
A tésztát főzzük ki lobogó, sós vízben a csomagoláson írtak szerint.
Amíg fő a tészta, vágjuk karikákra az uborkát és az újhagymát, a sajtot kockázzuk össze.
A tésztát szűrjük le, majd öblítsük át hideg vízzel. Ha lehűlt a tészta, borítsuk egy tálba, majd öntsünk rá 50 millilitert a csemegeuborka levéből. Hagyjuk benne állni.
Készítsük el a szószt: a majonézt keverjük krémesre a tejföllel és a csemegeuborka levével, majd forgassuk bele az összeaprított kaprot. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A tésztáról öntsük le a levet, majd keverjük össze az uborkával, a hagymával és a sajttal, végül forgassuk össze a szósszal. Rögtön tálaljuk. Ha a hűtőbe tennénk, ne hagyjuk 1-2 óránál tovább állni, mert a tészta magába szívja a szósz egy részét.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors