Hűsítő, kapros tésztasaláta csemegeuborkával: krémes szósz öleli körbe

ubisaálta
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A ropogós csemegeuborka tökéletes kontrasztot képez a krémes szósszal és a puha tésztával.

Krémes, hűsítő és isteni finom ez a kapros tésztasaláta, aki szereti a picit savanykás, fűszeres lében eltett csemegeuborkát, az imádni fogja ezt a receptet. Én magában is bármennyit meg tudnék enni belőle, úgyhogy nem meglepő módon ez a saláta is egy pillanat alatt a kedvencem lett, az pedig csak hab a tortán, hogy szinte semmi munkám nem volt vele, ebédszünetben is bőven össze lehet dobni.

A csemegeuborka mellé a gouda is jó választás, de most ementáli volt itthon, és rá kellett jönnöm, a jellegzetes, picit talán édeskés ízű sajttal még finomabb. Fontos szerepe van a receptben a csemegeuborka levének is, úgyhogy ki ne öntsd, az adja a szósz karakterét. 

A tésztasalátát frissen érdemes kínálni - 1-2 órára azért beteheted a hűtőbe -, mivel másnapra már beszívja a szósz egy részét, ízre isteni lesz, de nem lesz olyan krémes. 

Kapros tésztasaláta csemegeuborkával

ubisaláta

Hozzávalók 4 személyre:

Alap:

  • 250 gramm tészta (fusilli)
  • 150 gramm csemegeuborka (kapros lében)
  • 150 gramm sajt (ementáli vagy gouda)
  • 2 szál újhagyma
  • 50 milliliter csemegeuborka-lé (az üvegből)

Szósz:

  • 120 gramm majonéz
  • 60 gramm tejföl
  • 50 milliliter csemegeuborka-lé (az üvegből)
  • 25 gramm kapor
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

A tésztát főzzük ki lobogó, sós vízben a csomagoláson írtak szerint.

Amíg fő a tészta, vágjuk karikákra az uborkát és az újhagymát, a sajtot kockázzuk össze. 

A tésztát szűrjük le, majd öblítsük át hideg vízzel. Ha lehűlt a tészta, borítsuk egy tálba, majd öntsünk rá 50 millilitert a csemegeuborka levéből. Hagyjuk benne állni.

Készítsük el a szószt: a majonézt keverjük krémesre a tejföllel és a csemegeuborka levével, majd forgassuk bele az összeaprított kaprot. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

A tésztáról öntsük le a levet, majd keverjük össze az uborkával, a hagymával és a sajttal, végül forgassuk össze a szósszal. Rögtön tálaljuk. Ha a hűtőbe tennénk, ne hagyjuk 1-2 óránál tovább állni, mert a tészta magába szívja a szósz egy részét.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük