Egészben sült pulyka narancsos mázzal: a bőre ropogós, a húsa vajpuha
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A pirosra sült, szaftos, ízletes pulykasült melegen és hidegen is fenséges, az ünnepekkor kihagyhatatlan fogás.
Az egészben sült pulyka sütése főleg az amerikaiak körében nagy hagyomány, hálaadáskor és karácsonyi lakomán biztos a helye. A szárnyas elkészítése egyszerűnek tűnik, elvégre egy nagyobb darab húst kell csak a sütőbe tolni, majd várni, hogy szép pirosra süljön. Lényegében ennyi, de mégsem, mert nagyon könnyű kiszárítani. Hogy elkerüld a malőrt, érdemes bébipulykát sütni, és mázzal beborítani, persze felnőtt példányt is választhatsz, de akkor készülj arra, hogy súlya lesz a tepsinek, a sütése több időt vesz igénybe. Hogy szaftos legyen a pulykasült, időnként nézz rá, és locsold meg a kisült zsírral.
Meddig kell sütni a pulykát?
A pulyka sütésénél figyelembe kell venni, hány kilós a madár. Ha a pulyka 2-3 kiló, akkor 2-3 órán keresztül kell sülnie. A végén ellenőrizz, a hús legvastagabb részét szurkáld meg, ha színtelen, átlátszó folyadék jön ki belőle, akkor kész van, ha rózsaszínes, akkor még sülnie kell.
Jó tanács
Légy türelmes, szeletelés előtt várj 20-25 percet, hogy a szaft a húsban maradjon. A tepsi alján maradt levet gyűjtsd össze, forrald fel, majd szűrd át és helyezd kiöntőbe, a felszeletelt húsra locsolva fantasztikus lesz.
Az ünnepi pulykasültet töltve is érdemes elkészíteni, próbáld ki gesztenyével.
Karácsonyi, egészben sült pulyka
Hozzávalók 4 személyre
- 4 evőkanál vaj
- 2 evőkanál olívaolaj
- 130 ml narancslekvár
- 3 darab narancs (leve)
- 1 l csirkealaplé
- só és bors ízlés szerint
- 1 darab bébipulyka
Elkészítés:
A vajat az olívaolajjal olvasszuk fel, majd adjuk hozzá a narancslekvárt, a narancs facsart levét, az alaplevet, sót és borsot. Közepes lángon, gyakran kevergetve, gyöngyözve főzzük addig, amíg besűrűsödik.
A konyhakész pulykát fektessük magas falú tepsire, sóval és borssal fűszerezzük kívül-belül, utána öntsük rá a narancsos mázat, és toljuk 180 fokra előmelegített sütőbe. Süssük a fent írtak alapján aranybarnára az egészben sült szárnyast. Sütés közben a fél szemünk legyen a sültön, időnként locsoljuk meg a narancsos mázzal, kisült zsiradékkal.
Fotó: Getty Images