Édes, csokis kenyérpuding: szikkadt pékáruból a legjobb

csokis-kenyerpuding2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Minél szikkadtabb a pékáru, annál finomabb lesz az édesség, hiszen annál több édes, fűszeres tejet szív magába.

A szikkadt, száraz kenyeret – hacsak nem penészes – nem szabad kidobni, ebből készül a legfinomabb felfújt, legyen az édes vagy sós. Bármilyen más pékárut is használhatsz, megmaradt kalácsból még finomabb lesz, de a sima kifli és zsemle is tökéletesen működik.

Ez a verzió sok csokival készül, akár a húsvétra kapott csokinyuszikat és -tojásokat is felhasználhatod hozzá. Ezenkívül már csak az édes öntetet kell összeállítanod, ami összefogja az egész desszertet: ehhez tojásra, tejre, tejszínre, cukorra és a választott ízesítőkre, ebben az esetben vaníliára és fahéjra lesz szükség.

Csokis kenyérpuding

csokis-kenyerpuding

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 400 g szikkadt kalács/kenyér
  • 200 g étcsokoládé
  • 4 db tojás (L-es)
  • 250 ml tej
  • 250 ml habtejszín
  • 100 g cukor
  • 100 g barna cukor
  • 2 tk vaníliakivonat
  • 1 tk fahéj
  • forma kikenéséhez vaj
Recept idők

Elkészítés:

A szikkadt kenyeret vagy kalácsot vágjuk 1-2 centis kockákra. Az étcsokit vágjuk kis darabokra.

Vajazzunk ki egy 23x33 centis tepsit.

Szórjuk a kalácskockák felét az előkészített tepsibe, majd szórjuk rá a csoki felét, utána ismét a kalács és a csoki következzen.

A tojásokat keverjük habosra a tejjel, tejszínnel, cukrokkal, vaníliával és a fahéjjal. Öntsük a keveréket a kalácsra, akkor jó, mikor ellepi, ha szükséges, picit nyomkodjuk le a pékárut.

Fedjük le a tepsit, majd tegyük a hűtőbe fél órára, míg a kenyér megszívja magát.

Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Vegyük le a fedőt a tepsiről, majd toljuk a sütőbe 40-45 percre, vagy míg enyhén megpirul a teteje. 

Hagyjuk picit hűlni, mielőtt szeletelnénk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük