Édes, csokis kenyérpuding: szikkadt pékáruból a legjobb
Minél szikkadtabb a pékáru, annál finomabb lesz az édesség, hiszen annál több édes, fűszeres tejet szív magába.
A szikkadt, száraz kenyeret – hacsak nem penészes – nem szabad kidobni, ebből készül a legfinomabb felfújt, legyen az édes vagy sós. Bármilyen más pékárut is használhatsz, megmaradt kalácsból még finomabb lesz, de a sima kifli és zsemle is tökéletesen működik.
Ez a verzió sok csokival készül, akár a húsvétra kapott csokinyuszikat és -tojásokat is felhasználhatod hozzá. Ezenkívül már csak az édes öntetet kell összeállítanod, ami összefogja az egész desszertet: ehhez tojásra, tejre, tejszínre, cukorra és a választott ízesítőkre, ebben az esetben vaníliára és fahéjra lesz szükség.
Csokis kenyérpuding
Hozzávalók 8 adaghoz
- 400 g szikkadt kalács/kenyér
- 200 g étcsokoládé
- 4 db tojás (L-es)
- 250 ml tej
- 250 ml habtejszín
- 100 g cukor
- 100 g barna cukor
- 2 tk vaníliakivonat
- 1 tk fahéj
- forma kikenéséhez vaj
Elkészítés:
A szikkadt kenyeret vagy kalácsot vágjuk 1-2 centis kockákra. Az étcsokit vágjuk kis darabokra.
Vajazzunk ki egy 23x33 centis tepsit.
Szórjuk a kalácskockák felét az előkészített tepsibe, majd szórjuk rá a csoki felét, utána ismét a kalács és a csoki következzen.
A tojásokat keverjük habosra a tejjel, tejszínnel, cukrokkal, vaníliával és a fahéjjal. Öntsük a keveréket a kalácsra, akkor jó, mikor ellepi, ha szükséges, picit nyomkodjuk le a pékárut.
Fedjük le a tepsit, majd tegyük a hűtőbe fél órára, míg a kenyér megszívja magát.
Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Vegyük le a fedőt a tepsiről, majd toljuk a sütőbe 40-45 percre, vagy míg enyhén megpirul a teteje.
Hagyjuk picit hűlni, mielőtt szeletelnénk.
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!