Karácsonyi kuglóf ropogós mandulával: mézeskalácsfűszerek színesítik

6
Nyomtatás
Mezeskalacs kuglof mandulaval c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A kuglóf az egyik legpraktikusabb sütemény: egyszerű, kevert tészta az alapja, gyorsan összedobható, a látványos sütőforma miatt viszont nem mindennapi desszert az eredmény.

A kuglóf az egyik legmegúszósabb sütemény, amelyet az ünnepi asztalra tehetsz: kevert tésztája miatt gyorsan összedobhatod, és a nem mindennapi sütőforma miatt látványos desszertet süthetsz. Ez a kuglóf nemcsak kevert tésztája, de hozzávalólistája miatt is különleges: tojás nélkül készül, hiszen a felhasznált almaszósz tökéletesen helyettesíti azt, emellett pedig hívogató mézeskalácsfűszerek teszik még ellenállhatatlanabbá.

Ami az édesítést illeti: én kókuszvirágcukrot használtam, mert nemcsak meleg, aranybarna színűvé varázsolja a tésztát, de kissé karamellre hasonlító aromájával még ízgazdagabbá teszi azt. Emellett a cukrok között alacsonynak számító, 35-ös glikémiás indexével egy egészségesebb opciónak mondható. Természetesen helyettesítheted fehér cukorral, azonban kissé más ízű lesz vele a végeredmény.

Karácsonyi mandulás kuglóf

Mezeskalacs kuglof mandulaval 2

Hozzávalók 12 szelethez

  • 400 g liszt
  • 100 g kókuszvirágcukor vagy barna cukor
  • 150 g kristálycukor
  • 100 g mandula (apróra vágva)
  • 1.5 tk sütőpor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 0.5 tk
  • 2 tk őrölt fahéj
  • 1 tk őrölt szegfűszeg
  • 1 tk őrölt szerecsendió
  • 500 ml növényi ital (zab, kókusz, szója)
  • 150 ml kókuszolaj (olvasztva)
  • 100 g növényi vajhelyettesítő vagy margarin (olvasztva)
  • 200 g almaszósz
  • 1 ek vaníliakivonat
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagyobb edényben keverjük össze a lisztet, a cukrokat, a mandulát, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót, a fahéjat, a szegfűszeget és a szerecsendiót.

Adjuk a fentiekhez a növényi italt, a vajhelyettesítőt, az olajat, az almaszószt és a vaníliát, és egy fakanál segítségével keverjük selymes állagúra a tésztát.

Alaposan olajozzunk ki egy kb. 22-23 cm átmérőjű, 9-10 cm magas kuglófsütő formát, szórjunk bele kevés lisztet, hogy beleragadjon az olajba, majd fordítsuk lefele, és finoman ütögessük meg az alját, hogy a felesleges liszt kihulljon belőle. Ez a módszer segít a kész kuglófot könnyebben kivenni a formából.

Öntsük bele a masszát, és tegyük 175 fokra előmelegített sütőbe. Süssük 55-60 percig, majd vegyük ki a sütőből, és pihentessük a sütőformában 15 percig. Fordítsuk fel, tegyünk alá egy sütőpapírral fedett vágódeszkát vagy tányért, és óvatosan ütögetve emeljük le a sütiről a formát. 

Porcukorral megszórva vagy tetszőleges mázzal kínáljuk.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon