Csokis-vaníliás madeleine: a franciák így készítik kedvenc teasütijüket
A legendás madeleine meghódította az egész világot, gyorsan elkészül, és szinte olyan puha, mint a vajas piskóta.
A kuglóf az egyik legmegúszósabb sütemény, amelyet az ünnepi asztalra tehetsz: kevert tésztája miatt gyorsan összedobhatod, és a nem mindennapi sütőforma miatt látványos desszertet süthetsz. Ez a kuglóf nemcsak kevert tésztája, de hozzávalólistája miatt is különleges: tojás nélkül készül, hiszen a felhasznált almaszósz tökéletesen helyettesíti azt, emellett pedig hívogató mézeskalácsfűszerek teszik még ellenállhatatlanabbá.
Ami az édesítést illeti: én kókuszvirágcukrot használtam, mert nemcsak meleg, aranybarna színűvé varázsolja a tésztát, de kissé karamellre hasonlító aromájával még ízgazdagabbá teszi azt. Emellett a cukrok között alacsonynak számító, 35-ös glikémiás indexével egy egészségesebb opciónak mondható. Természetesen helyettesítheted fehér cukorral, azonban kissé más ízű lesz vele a végeredmény.
Egy nagyobb edényben keverjük össze a lisztet, a cukrokat, a mandulát, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót, a fahéjat, a szegfűszeget és a szerecsendiót.
Adjuk a fentiekhez a növényi italt, a vajhelyettesítőt, az olajat, az almaszószt és a vaníliát, és egy fakanál segítségével keverjük selymes állagúra a tésztát.
Alaposan olajozzunk ki egy kb. 22-23 cm átmérőjű, 9-10 cm magas kuglófsütő formát, szórjunk bele kevés lisztet, hogy beleragadjon az olajba, majd fordítsuk lefele, és finoman ütögessük meg az alját, hogy a felesleges liszt kihulljon belőle. Ez a módszer segít a kész kuglófot könnyebben kivenni a formából.
Öntsük bele a masszát, és tegyük 175 fokra előmelegített sütőbe. Süssük 55-60 percig, majd vegyük ki a sütőből, és pihentessük a sütőformában 15 percig. Fordítsuk fel, tegyünk alá egy sütőpapírral fedett vágódeszkát vagy tányért, és óvatosan ütögetve emeljük le a sütiről a formát.
Porcukorral megszórva vagy tetszőleges mázzal kínáljuk.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu