Kevert tésztás sütik karácsonyra: van helyük az ünnepi asztalon
Nem kell megszakadnod a karácsonyi készülődésben: ha nincsen időd összetett desszertekre, akkor készíts gyors, de ugyanolyan ízletes süteményeket kevert tésztás alappal.
Ez a narancsos desszert minden képzeletet felülmúlóan puha és szaftos, és mivel kevert tészta az alapja, még az elkészítése is nagyon egyszerű. Mivel az ikonikus kuglófformához speciális sütőre van szükség, ennek hiányában akár módosíthatod is a receptet, és egyszerű kapcsos tortaformában, kalácssütő formában vagy muffinformában is megsütheted. A sütési idők természetesen mindhárom változat esetében módosulnak.
Az egyszerű tészta a felhasznált narancslétől és reszelt narancshéjtól lesz ünnepi, és ha nemcsak az ízlelőbimbókra szeretnél vele hatni, de a látványt sem bíznád a véletlenre, akkor dobd fel karácsonyi díszítéssel. Mindehhez pedig egy egyszerű cukormázra, magvakra és friss, aszalt, esetleg szárított gyümölcsökre van szükség.
Kenjünk ki olajjal egy 23-24 cm-es kuglófsütő formát, vékony rétegben szórjuk meg liszttel, és tegyük félre.
Egy kisebb edényben keverjük össze a folyékony hozzávalókat (növényi ital, narancslé, olaj és vaníliakivonat), és tegyük félre.
Egy nagyobb edényben keverjük össze a száraz hozzávalókat (liszt, sütőpor, szódabikarbóna, só, cukor, narancshéj), majd adjuk hozzá a narancsleves keveréket. Keverjük össze, majd öntsük a masszát a sütőformába.
Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 50-55 perc alatt süssük aranybarnára. Tűpróbával ellenőrizzük. A megsült kuglófot hagyjuk néhány percig a formában pihenni, majd vegyük ki belőle, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Közben a mázhoz keverjük a porcukorhoz a narancs- vagy citromlevet, majd csurgassuk a kihűlt sütire. Tetszés szerint díszítsük friss vagy szárított narancsszeletekkel, bogyós aszalt gyümölcsökkel, darabosra vagdalt magvakkal.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu