Selymes karalábéleves zsenge zöldségből – Húsgombóccal lesz az igazi

karalábéleves cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Igazi frissítő fogás a karalábéleves, amely becsempészi a tavaszt a konyhába.

A karalábéleves sokak mumusa, talán azért, mert előfordulnak fás példányok, amelyek mindent adnak, csak kellemes ízélményt nem. A karalábét sokan csak nyersen hajlandók megenni, ők készítsenek belőle salátát, úgy biztosan hozzájutnak a zöldségben található vitaminokhoz. A karalábé C-vitaminban nagyon gazdag, valamint A-, B- és E-vitaminban is bővelkedik, jót tesz a látásnak, erősíti a szívet és óvja az érrendszert.

A karalábé zöldségfasírtnak is kiváló alapanyag, amelyet süss sütőben, úgy még alakbarátabb. Tavasszal, amikor még hidegek az esték, levest is főzhetsz belőle, hidd el, a selymes, tejfölös habarással és a belefőtt húsgombócokkal te is másképp fogsz nézni a karalábéra.

Karalábéleves húsgombóccal

karalábéleves recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 3 darab karalábé
  • 200 gramm darált hús (sertés)
  • 60 gramm rizs
  • 1 darab tojás
  • 1 evőkanál vaj
  • 3 evőkanál tejföl
  • 1 teáskanál keményítő
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • díszítéshez petrezselyem (apróra vágva)
Recept idők

Elkészítés:

A karalábét pucoljuk meg és kockázzuk fel. Vajon pároljuk meg, majd öntsük fel egy kevés vízzel, sózzuk, alacsony lángon, fedő alatt puhítsuk 15 percet. 

A rizst mossuk át, majd kétszeres mennyiségű sós vízben főzzük puhára. Ha megfőtt, keverjük össze a darált hússal és a tojással, sózzuk, borsozzuk. Csináljunk belőle kis gombócokat, tegyük félre. 

A levesre öntsünk annyi vizet, hogy a karalábékat épphogy ellepje, majd várjuk meg, amíg felforr, végül főzzük ki benne a gombócokat. 10 perc alatt megfőnek a gombócok. Amikor megfőttek, vegyük ki őket a levesből, tegyük félre.

A tejfölt keverjük össze a keményítővel, habarjuk be vele a levest, majd vegyük le a tűzről. Tálaláskor tegyünk a levesbe a gombócokból, majd díszítsük petrezselyemmel.

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük