
Selymes karalábéleves zsenge zöldségből – Húsgombóccal lesz az igazi

Cikkek


Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben

Rusztikus krumplis lepény reggelire: minimalista olasz fogás
Ropogós

Krémes túró rudi házilag: roppanós csoki borítja

Szaftos, kókuszos lencsecurry: tunkolós fogás húsmentesen

Gyömbéres sárgarépaleves: a legfinomabb náthaűző

Egyedényes csirkés-paradicsomos tészta: ezután nincs sok mosogatnivaló

Ropogós spenótgolyó jó fokhagymásan: partifalatnak is beillik
Igazi frissítő fogás a karalábéleves, amely becsempészi a tavaszt a konyhába.
A karalábéleves sokak mumusa, talán azért, mert előfordulnak fás példányok, amelyek mindent adnak, csak kellemes ízélményt nem. A karalábét sokan csak nyersen hajlandók megenni, ők készítsenek belőle salátát, úgy biztosan hozzájutnak a zöldségben található vitaminokhoz. A karalábé C-vitaminban nagyon gazdag, valamint A-, B- és E-vitaminban is bővelkedik, jót tesz a látásnak, erősíti a szívet és óvja az érrendszert.
A karalábé zöldségfasírtnak is kiváló alapanyag, amelyet süss sütőben, úgy még alakbarátabb. Tavasszal, amikor még hidegek az esték, levest is főzhetsz belőle, hidd el, a selymes, tejfölös habarással és a belefőtt húsgombócokkal te is másképp fogsz nézni a karalábéra.
Karalábéleves húsgombóccal

Hozzávalók 4 adaghoz
- 3 darab karalábé
- 200 gramm darált hús (sertés)
- 60 gramm rizs
- 1 darab tojás
- 1 evőkanál vaj
- 3 evőkanál tejföl
- 1 teáskanál keményítő
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- díszítéshez petrezselyem (apróra vágva)
Elkészítés:
A karalábét pucoljuk meg és kockázzuk fel. Vajon pároljuk meg, majd öntsük fel egy kevés vízzel, sózzuk, alacsony lángon, fedő alatt puhítsuk 15 percet.
A rizst mossuk át, majd kétszeres mennyiségű sós vízben főzzük puhára. Ha megfőtt, keverjük össze a darált hússal és a tojással, sózzuk, borsozzuk. Csináljunk belőle kis gombócokat, tegyük félre.
A levesre öntsünk annyi vizet, hogy a karalábékat épphogy ellepje, majd várjuk meg, amíg felforr, végül főzzük ki benne a gombócokat. 10 perc alatt megfőnek a gombócok. Amikor megfőttek, vegyük ki őket a levesből, tegyük félre.
A tejfölt keverjük össze a keményítővel, habarjuk be vele a levest, majd vegyük le a tűzről. Tálaláskor tegyünk a levesbe a gombócokból, majd díszítsük petrezselyemmel.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors