
Ropogós karalábésaláta - Fillérekből is lehet egészséges ételt készíteni

Cikkek


Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben

Rusztikus krumplis lepény reggelire: minimalista olasz fogás
Ropogós

Krémes túró rudi házilag: roppanós csoki borítja

Szaftos, kókuszos lencsecurry: tunkolós fogás húsmentesen

Gyömbéres sárgarépaleves: a legfinomabb náthaűző

Egyedényes csirkés-paradicsomos tészta: ezután nincs sok mosogatnivaló

Ropogós spenótgolyó jó fokhagymásan: partifalatnak is beillik
A káposztafélék családjába tartozó, egész évben virágzó zöldségnövény különleges helyet foglal el az étrendemben, főve képtelen vagyok elfogyasztani, nyersen viszont bármikor szívesen ropogtatom.
A karalábét sokféleképpen használhatjuk fel a konyhában, nem csak a gumóját, zöld leveleit is érdemes használni a főzésnél, ízesek és ugyanolyan értékes anyagokban dúskálnak, mint a gumó. Sütve, párolva, főve, töltve, tényleg nagyon jó dolgokat készíthetünk belőle, valamiért én mégsem szeretem főtt állapotában, csak nyersen.
Ez azonban nem is olyan nagy baj, hiszen a vitaminok nyersen érvényesülnek leginkább. Magában ropogtatva remek nasi, érdemes azonban salátát készíteni belőle, ugyanis rengeteg szuper változatot készíthetünk a karalábéból. A legjobb, ha almával, abból is a savanyúbb fajtával keverjük, de tehetünk hozzá fenyőmagot, kaphat mustáros öntetet vagy joghurtosat. Mivel rostban gazdag, felgyorsítja az anyagcserét, ezért fogyókúrázóknak és emésztési problémákkal küzdőknek nagyon ajánlott a napi fogyasztása.
A vitaminbombát aktív sportolóknak is érdemes fogyasztani, mivel vitalizál és energiával tölti fel az embert. A karalábé C-vitaminban különösen gazdag, A-, B- és E-vitaminban is bővelkedik, jót tesz a látásnak, erősíti a szívet és óvja az érrendszert. Amennyiben szeretnénk egészségesen táplálkozni, próbáljuk meg minél sűrűbben beiktatni az étrendünkbe ezt a csodálatos zöldségnövényt. Vásárlásnál sima héjú, kemény fejekre vadásszunk.
Tipp
Joghurtos öntettel gazdagítva, tárkonnyal is felturbózhatjuk az ízeket, de méz és dijoni mustár keveréke is kerülhet a salátára, alma helyett vagy mellé piros retket is tehetünk, a pirított fenyőmag pedig egyenesen csodát tesz a salátával.
Karalábésaláta

Hozzávalók 2 személyre
- 2 fej karalábé
- 1 darab alma
- 2 evőkanál citromlé
- 4 evőkanál joghurt
- só és bors ízlés szerint
- 2 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
A meghámozott és megmosott almát és karalábét vágjuk gyufaszálcsíkokra, vagy nagy lyukú reszelőn reszeljük le, majd tegyük tálba a salátának valót és öntözzük meg citromlével.
A joghurtba keverjük bele a sót, borsot és az olajat, majd keverjük össze a salátával. Tálalásnál a karalábé zöldje vagy petrezselyem kerülhet rá.
Fotó: Getty Images