![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Ropogós karalábésaláta - Fillérekből is lehet egészséges ételt készíteni
![karalábécover](https://kep.index.hu/1/0/3258/32585/325851/32585104_2498322_b9a6b53172b722b6a463e5b513c882e8_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A káposztafélék családjába tartozó, egész évben virágzó zöldségnövény különleges helyet foglal el az étrendemben, főve képtelen vagyok elfogyasztani, nyersen viszont bármikor szívesen ropogtatom.
A karalábét sokféleképpen használhatjuk fel a konyhában, nem csak a gumóját, zöld leveleit is érdemes használni a főzésnél, ízesek és ugyanolyan értékes anyagokban dúskálnak, mint a gumó. Sütve, párolva, főve, töltve, tényleg nagyon jó dolgokat készíthetünk belőle, valamiért én mégsem szeretem főtt állapotában, csak nyersen.
Ez azonban nem is olyan nagy baj, hiszen a vitaminok nyersen érvényesülnek leginkább. Magában ropogtatva remek nasi, érdemes azonban salátát készíteni belőle, ugyanis rengeteg szuper változatot készíthetünk a karalábéból. A legjobb, ha almával, abból is a savanyúbb fajtával keverjük, de tehetünk hozzá fenyőmagot, kaphat mustáros öntetet vagy joghurtosat. Mivel rostban gazdag, felgyorsítja az anyagcserét, ezért fogyókúrázóknak és emésztési problémákkal küzdőknek nagyon ajánlott a napi fogyasztása.
A vitaminbombát aktív sportolóknak is érdemes fogyasztani, mivel vitalizál és energiával tölti fel az embert. A karalábé C-vitaminban különösen gazdag, A-, B- és E-vitaminban is bővelkedik, jót tesz a látásnak, erősíti a szívet és óvja az érrendszert. Amennyiben szeretnénk egészségesen táplálkozni, próbáljuk meg minél sűrűbben beiktatni az étrendünkbe ezt a csodálatos zöldségnövényt. Vásárlásnál sima héjú, kemény fejekre vadásszunk.
Tipp
Joghurtos öntettel gazdagítva, tárkonnyal is felturbózhatjuk az ízeket, de méz és dijoni mustár keveréke is kerülhet a salátára, alma helyett vagy mellé piros retket is tehetünk, a pirított fenyőmag pedig egyenesen csodát tesz a salátával.
Karalábésaláta
![karalábéct](https://kep.index.hu/1/0/3258/32585/325850/32585094_72b60471e83ea118bd883e4bbb1323bf_wm.jpg)
Hozzávalók 2 személyre
- 2 fej karalábé
- 1 darab alma
- 2 evőkanál citromlé
- 4 evőkanál joghurt
- só és bors ízlés szerint
- 2 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
A meghámozott és megmosott almát és karalábét vágjuk gyufaszálcsíkokra, vagy nagy lyukú reszelőn reszeljük le, majd tegyük tálba a salátának valót és öntözzük meg citromlével.
A joghurtba keverjük bele a sót, borsot és az olajat, majd keverjük össze a salátával. Tálalásnál a karalábé zöldje vagy petrezselyem kerülhet rá.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!