Látványos karamellás, almás kuglóf kevés munkával: nem lehet elrontani
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A vaníliás, vajas karamellöntet koronázza meg a puha, szaftos kuglófot, semmiképpen ne hagyd le róla.
A cikket a Koronás Cukor támogatta.
Bár a hozzávalók listája és a recept leírása hosszú, ez ne tévesszen meg, egyáltalán nem nehéz elkészíteni ezt a gyönyörű kuglófot. Az alapja egy sima keverem-kavarom tészta sok almával és dióval, de a karamellszósz összeállítása sem tart tovább 10 percnél.
A végeredmény ragacsos és szaftos, ezt az olajnak, az almapürének és a joghurtnak köszönheti. Rendkívül puha és omlós a tésztája, ráadásul napokkal később sem szárad ki. Almaszószt készen is vehetsz, de házilag is készíthetsz, fontos szerepe van a sütemény állagában és ízében is.
A süteményt végső soron azonban a karamellöntet koronázza meg. A karamellszószt porcukorral kell összekeverni, ettől lesz a krém állaga stabilabb, az íze édesebb, lényegében egy karamellás cukormázról van szó.
Ehhez a művelethez a Koronás Extra Finom Porcukrot érdemes használni, amely a finom őrlésnek köszönhetően sokkal jobb választás mázak készítéséhez - az öntet nem lesz csomós, sokkal könnyebben kenhető, sütidíszítéshez ideális.
Karamellás, almás kuglóf
Hozzávalók 10 személyre
- 3 bögre liszt
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 3 teáskanál fahéj
- 0.5 teáskanál szerecsendió
- 1 csipet só
- 0.75 bögre olaj
- 0.5 bögre almapüré (édesítés nélkül)
- 0.5 bögre görög joghurt
- 1 és negyed bögre Koronás Aranybarna Cukor
- 0.5 bögre Koronás Kristálycukor
- 3 darab tojás
- 1 evőkanál vaníliakivonat
- 3 közepes darab alma
- 1 bögre dió
A karamellhez:
- 4 evőkanál vaj
- 0.5 bögre Koronás Aranybarna Cukor
- 0.3 bögre tejszín
- 0.5 bögre Koronás Extra Finom Porcukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra, majd vajazzunk ki egy kuglófformát.
Készítsünk elő egy 2,5 deciliteres bögrét. Egy tálban keverjük össze a lisztet, szódabikarbónát, fahéjat, szerecsendiót és a sót.
Egy másik tálban keverjük össze az olajat, almapürét, joghurtot és a cukrokat. Keverjük bele a tojásokat és a vaníliát is, addig keverjük, míg krémes massza nem lesz.
Vegyítsük össze a száraz és nedves hozzávalókat, majd keverjük, míg homogén massza nem lesz.
Az almákat pucoljuk meg, vágjuk apró kockákra. A diót aprítsuk össze. Forgassuk mindkettőt a tésztába.
Öntsük a tésztát a kuglófformába, majd süssük 55-65 percig.
Mikor már majdnem kész a kuglóf, készítsük el a karamellt:
Olvasszuk meg a vajat alacsony lángon. Ha a vaj megolvadt, keverjük bele a barna cukrot és a tejszínt. Forrásig melegítsük, közben kevergessük. Ha forr, hagyjuk így egy percig, közben ne keverjünk rajta. Vegyük lejjebb a lángot, gyöngyözve főzzük még 1 percig. Húzzuk le a tűzről, hagyjuk hűlni pár percig, picit sűrűsödni fog.
Keverjük bele a porcukrot és a vaníliát, alaposan vegyítsük vele össze. Rögtön kalanazzuk a kuglóf tetejére, majd hagyjuk kihűlni, míg meg nem köt.
A Koronás Extra Finom Porcukor igazán egyszerűvé teszi az ünnepi desszertek díszítését. Az extra finom őrlésnek köszönhetően ezzel a cukrászati minőségű termékkel tökéletes mázak, glazúrok, krémek és finom öntetek készíthetőek. Tedd egyedivé a család kedvenc süteményeit és legyél Te is mestercukrász otthonodban!
Fotó: Getty Images