![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Látványos karamellás, almás kuglóf kevés munkával: nem lehet elrontani
![almáskugli](https://kep.index.hu/1/0/3172/31721/317211/31721139_2434387_8ea665d194b169acd162284578a53445_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A vaníliás, vajas karamellöntet koronázza meg a puha, szaftos kuglófot, semmiképpen ne hagyd le róla.
A cikket a Koronás Cukor támogatta.
Bár a hozzávalók listája és a recept leírása hosszú, ez ne tévesszen meg, egyáltalán nem nehéz elkészíteni ezt a gyönyörű kuglófot. Az alapja egy sima keverem-kavarom tészta sok almával és dióval, de a karamellszósz összeállítása sem tart tovább 10 percnél.
A végeredmény ragacsos és szaftos, ezt az olajnak, az almapürének és a joghurtnak köszönheti. Rendkívül puha és omlós a tésztája, ráadásul napokkal később sem szárad ki. Almaszószt készen is vehetsz, de házilag is készíthetsz, fontos szerepe van a sütemény állagában és ízében is.
A süteményt végső soron azonban a karamellöntet koronázza meg. A karamellszószt porcukorral kell összekeverni, ettől lesz a krém állaga stabilabb, az íze édesebb, lényegében egy karamellás cukormázról van szó.
Ehhez a művelethez a Koronás Extra Finom Porcukrot érdemes használni, amely a finom őrlésnek köszönhetően sokkal jobb választás mázak készítéséhez - az öntet nem lesz csomós, sokkal könnyebben kenhető, sütidíszítéshez ideális.
Karamellás, almás kuglóf
![almáskugli2](https://kep.index.hu/1/0/3172/31721/317211/31721169_5e0c0632367b5f57c2ecc30ab14fe2b2_wm.jpg)
Hozzávalók 10 személyre
- 3 bögre liszt
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 3 teáskanál fahéj
- 0.5 teáskanál szerecsendió
- 1 csipet só
- 0.75 bögre olaj
- 0.5 bögre almapüré (édesítés nélkül)
- 0.5 bögre görög joghurt
- 1 és negyed bögre Koronás Aranybarna Cukor
- 0.5 bögre Koronás Kristálycukor
- 3 darab tojás
- 1 evőkanál vaníliakivonat
- 3 közepes darab alma
- 1 bögre dió
A karamellhez:
- 4 evőkanál vaj
- 0.5 bögre Koronás Aranybarna Cukor
- 0.3 bögre tejszín
- 0.5 bögre Koronás Extra Finom Porcukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra, majd vajazzunk ki egy kuglófformát.
Készítsünk elő egy 2,5 deciliteres bögrét. Egy tálban keverjük össze a lisztet, szódabikarbónát, fahéjat, szerecsendiót és a sót.
Egy másik tálban keverjük össze az olajat, almapürét, joghurtot és a cukrokat. Keverjük bele a tojásokat és a vaníliát is, addig keverjük, míg krémes massza nem lesz.
Vegyítsük össze a száraz és nedves hozzávalókat, majd keverjük, míg homogén massza nem lesz.
Az almákat pucoljuk meg, vágjuk apró kockákra. A diót aprítsuk össze. Forgassuk mindkettőt a tésztába.
Öntsük a tésztát a kuglófformába, majd süssük 55-65 percig.
Mikor már majdnem kész a kuglóf, készítsük el a karamellt:
Olvasszuk meg a vajat alacsony lángon. Ha a vaj megolvadt, keverjük bele a barna cukrot és a tejszínt. Forrásig melegítsük, közben kevergessük. Ha forr, hagyjuk így egy percig, közben ne keverjünk rajta. Vegyük lejjebb a lángot, gyöngyözve főzzük még 1 percig. Húzzuk le a tűzről, hagyjuk hűlni pár percig, picit sűrűsödni fog.
Keverjük bele a porcukrot és a vaníliát, alaposan vegyítsük vele össze. Rögtön kalanazzuk a kuglóf tetejére, majd hagyjuk kihűlni, míg meg nem köt.
![](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3570/35704/357044/35704413_27bb8d63a349eb1c37d9a0a65b25fbe2_o.jpg)
A Koronás Extra Finom Porcukor igazán egyszerűvé teszi az ünnepi desszertek díszítését. Az extra finom őrlésnek köszönhetően ezzel a cukrászati minőségű termékkel tökéletes mázak, glazúrok, krémek és finom öntetek készíthetőek. Tedd egyedivé a család kedvenc süteményeit és legyél Te is mestercukrász otthonodban!
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!