Látványos karamellás, almás kuglóf kevés munkával: nem lehet elrontani

almáskugli
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A vaníliás, vajas karamellöntet koronázza meg a puha, szaftos kuglófot, semmiképpen ne hagyd le róla.

A cikket a Koronás Cukor támogatta.

Bár a hozzávalók listája és a recept leírása hosszú, ez ne tévesszen meg, egyáltalán nem nehéz elkészíteni ezt a gyönyörű kuglófot. Az alapja egy sima keverem-kavarom tészta sok almával és dióval, de a karamellszósz összeállítása sem tart tovább 10 percnél.

A végeredmény ragacsos és szaftos, ezt az olajnak, az almapürének és a joghurtnak köszönheti. Rendkívül puha és omlós a tésztája, ráadásul napokkal később sem szárad ki. Almaszószt készen is vehetsz, de házilag is készíthetsz, fontos szerepe van a sütemény állagában és ízében is.

A süteményt végső soron azonban a karamellöntet koronázza meg. A karamellszószt porcukorral kell összekeverni, ettől lesz a krém állaga stabilabb, az íze édesebb, lényegében egy karamellás cukormázról van szó.

Ehhez a művelethez a Koronás Extra Finom Porcukrot érdemes használni, amely a finom őrlésnek köszönhetően sokkal jobb választás mázak készítéséhez - az öntet nem lesz csomós, sokkal könnyebben kenhető, sütidíszítéshez ideális.

Karamellás, almás kuglóf

almáskugli2

Hozzávalók 10 személyre

  • 3 bögre liszt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 3 teáskanál fahéj
  • 0.5 teáskanál szerecsendió
  • 1 csipet
  • 0.75 bögre olaj
  • 0.5 bögre almapüré (édesítés nélkül)
  • 0.5 bögre görög joghurt
  • 1 és negyed bögre Koronás Aranybarna Cukor
  • 0.5 bögre Koronás Kristálycukor
  • 3 darab tojás
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • 3 közepes darab alma
  • 1 bögre dió

A karamellhez:

  • 4 evőkanál vaj
  • 0.5 bögre Koronás Aranybarna Cukor
  • 0.3 bögre tejszín
  • 0.5 bögre Koronás Extra Finom Porcukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 160 fokra, majd vajazzunk ki egy kuglófformát.

Készítsünk elő egy 2,5 deciliteres bögrét. Egy tálban keverjük össze a lisztet, szódabikarbónát, fahéjat, szerecsendiót és a sót.

Egy másik tálban keverjük össze az olajat, almapürét, joghurtot és a cukrokat. Keverjük bele a tojásokat és a vaníliát is, addig keverjük, míg krémes massza nem lesz.

Vegyítsük össze a száraz és nedves hozzávalókat, majd keverjük, míg homogén massza nem lesz. 

Az almákat pucoljuk meg, vágjuk apró kockákra. A diót aprítsuk össze. Forgassuk mindkettőt a tésztába. 

Öntsük a tésztát a kuglófformába, majd süssük 55-65 percig. 

Mikor már majdnem kész a kuglóf, készítsük el a karamellt: 

Olvasszuk meg a vajat alacsony lángon. Ha a vaj megolvadt, keverjük bele a barna cukrot és a tejszínt. Forrásig melegítsük, közben kevergessük. Ha forr, hagyjuk így egy percig, közben ne keverjünk rajta. Vegyük lejjebb a lángot, gyöngyözve főzzük még 1 percig. Húzzuk le a tűzről, hagyjuk hűlni pár percig, picit sűrűsödni fog.

Keverjük bele a porcukrot és a vaníliát, alaposan vegyítsük vele össze. Rögtön kalanazzuk a kuglóf tetejére, majd hagyjuk kihűlni, míg meg nem köt.

Süteménydekorálás mesterfokon
A Koronás Extra Finom Porcukor igazán egyszerűvé teszi az ünnepi desszertek díszítését. Az extra finom őrlésnek köszönhetően ezzel a cukrászati minőségű termékkel tökéletes mázak, glazúrok, krémek és finom öntetek készíthetőek. Tedd egyedivé a család kedvenc süteményeit és legyél Te is mestercukrász otthonodban!

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük