A datolyát 10-15 percre áztassuk forró vízbe, majd, ha teljesen puha, a sóval és a vaníliakivonattal együtt tegyük aprítógépbe, és pürésítsük krémesre. Ha szükséges, vagy lágyabb „karamellt” szeretnénk, akkor adjunk hozzá 1-2 evőkanálnyi vizet is. Tegyük félre.
Gőz felett olvasszuk fel a csoki felét, majd csöpögtessünk belőle teáskanálnyi mennyiségeket a tojásformákba. Óvatosan addig forgassuk a formát, amíg a csoki eloszlik a tojások belsejében. Tegyük a fagyasztóba 15 percre dermedni, majd szedjük a fél tojásokat sütőpapírra, és ismételjük meg a folyamatot a csoki másik felével: ezúttal a tojások másik fele készül el.
Ha ezeket a tojásokat is kiszedtük a formából, akkor egy habzsák segítségével vagy kanállal töltsük a hamis karamellt a tojásokba, vigyázva, hogy ne törjük össze őket.
A maradék csokit is olvasszuk fel, kenjük be a fél tojások egyik felének a széleit, és ragasszuk össze őket.
Tegyük tányérra, és száraz, hűvös helyen tároljuk.