20 perces, diétás mac’n’cheese: ress karfiol az alapja

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egyik barátnőmmel gyakran küldözgetünk egymásnak főzős videókat, és az egyik alkalommal, amikor éppen gyors recepteket kerestem, bukkantam rá erre a karfiolból készült mac and cheese-re. 

Első látásra szerelem volt, ráadásul tipikusan olyan ételnek tűnt, amit este is meg lehet főzni hullafáradtan, úgyhogy így is lett. Éppen a költözés kellős közepén voltunk, amikor levegőt venni - és enni is - alig van idő, de beugrott ez a recept, úgyhogy azzal a lendülettel neki is álltam. 

Krémes és roppanós találkozása

Mondanom sem kell, a végeredmény elképesztően finom lett: azoknak, akik szeretik a karfiolt és a sajtokat, mindenképpen ki kell próbálniuk, mert a füstös, krémes sajtszósz és a ress, picit roppanós karfiol találkozása fenomenális, főleg egy kis friss petrezselyemmel megszórva.

Se bonyolult technológiát, se extra alapanyagokat nem igényel a recept. Egyedül arra kell figyelni, hogy a sajt tényleg jól megolvadjon, ne legyünk türelmetlenek, mert amikor még nyúlik, akkor nem jó, akkor az igazi, ha krémes és selymes szósz lesz belőle. 

Mac 'n' cheese karfiolból

karfiolmacandcheeserecept

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 1 kilogramm karfiol
  • 2 evőkanál vaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 120 gramm krémsajt
  • 125 milliliter tejszín
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • ízlés szerint só, bors
  • 120 gramm cheddar
  • 120 gramm füstölt gouda
  • ízlés szerint petrezselyem
  • opcionális chiliszósz
Recept idők

Elkészítés:

Forraljunk fel egy lábasban vizet, adjunk hozzá sót, majd dobjuk bele a karfiolrózsákat. Kb. 3 percig főzzük a karfiolt, hogy még ress maradjon. Szűrjük le, tegyük hideg - jeges - vízbe.

Melegítsünk fel 2 evőkanál vajat egy serpenyőben. Dobjuk rá az összezúzott fokhagymát, 1 perc alatt pirítsuk picit meg. Tegyük rá a krémsajtot, a tejszínt, melegítsük őket össze, hogy jó krémes szósz legyen belőlük.

Ekkor mehet bele a pirospaprika, a só és bors, keverjük el őket, majd adjuk hozzá a reszelt cheddar sajtot és a goudát. Addig melegítsük és keverjük, amíg a sajt el nem olvad teljesen, teljesen sima, krémes állaga nem lesz.

Ekkor keverjük bele a karfiolt, alaposan forgassuk át a szószban. Ha valaki csípősre szeretné, adjon hozzá egy kis chiliszószt.

Melegen, petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük