20 perces, diétás mac’n’cheese: ress karfiol az alapja

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Egyik barátnőmmel gyakran küldözgetünk egymásnak főzős videókat, és az egyik alkalommal, amikor éppen gyors recepteket kerestem, bukkantam rá erre a karfiolból készült mac and cheese-re. 

Első látásra szerelem volt, ráadásul tipikusan olyan ételnek tűnt, amit este is meg lehet főzni hullafáradtan, úgyhogy így is lett. Éppen a költözés kellős közepén voltunk, amikor levegőt venni - és enni is - alig van idő, de beugrott ez a recept, úgyhogy azzal a lendülettel neki is álltam. 

Krémes és roppanós találkozása

Mondanom sem kell, a végeredmény elképesztően finom lett: azoknak, akik szeretik a karfiolt és a sajtokat, mindenképpen ki kell próbálniuk, mert a füstös, krémes sajtszósz és a ress, picit roppanós karfiol találkozása fenomenális, főleg egy kis friss petrezselyemmel megszórva.

Se bonyolult technológiát, se extra alapanyagokat nem igényel a recept. Egyedül arra kell figyelni, hogy a sajt tényleg jól megolvadjon, ne legyünk türelmetlenek, mert amikor még nyúlik, akkor nem jó, akkor az igazi, ha krémes és selymes szósz lesz belőle. 

Mac 'n' cheese karfiolból

karfiolmacandcheeserecept

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 1 kilogramm karfiol
  • 2 evőkanál vaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 120 gramm krémsajt
  • 125 milliliter tejszín
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • ízlés szerint só, bors
  • 120 gramm cheddar
  • 120 gramm füstölt gouda
  • ízlés szerint petrezselyem
  • opcionális chiliszósz
Recept idők

Elkészítés:

Forraljunk fel egy lábasban vizet, adjunk hozzá sót, majd dobjuk bele a karfiolrózsákat. Kb. 3 percig főzzük a karfiolt, hogy még ress maradjon. Szűrjük le, tegyük hideg - jeges - vízbe.

Melegítsünk fel 2 evőkanál vajat egy serpenyőben. Dobjuk rá az összezúzott fokhagymát, 1 perc alatt pirítsuk picit meg. Tegyük rá a krémsajtot, a tejszínt, melegítsük őket össze, hogy jó krémes szósz legyen belőlük.

Ekkor mehet bele a pirospaprika, a só és bors, keverjük el őket, majd adjuk hozzá a reszelt cheddar sajtot és a goudát. Addig melegítsük és keverjük, amíg a sajt el nem olvad teljesen, teljesen sima, krémes állaga nem lesz.

Ekkor keverjük bele a karfiolt, alaposan forgassuk át a szószban. Ha valaki csípősre szeretné, adjon hozzá egy kis chiliszószt.

Melegen, petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük