![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
20 perces, diétás mac’n’cheese: ress karfiol az alapja
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Egyik barátnőmmel gyakran küldözgetünk egymásnak főzős videókat, és az egyik alkalommal, amikor éppen gyors recepteket kerestem, bukkantam rá erre a karfiolból készült mac and cheese-re.
Első látásra szerelem volt, ráadásul tipikusan olyan ételnek tűnt, amit este is meg lehet főzni hullafáradtan, úgyhogy így is lett. Éppen a költözés kellős közepén voltunk, amikor levegőt venni - és enni is - alig van idő, de beugrott ez a recept, úgyhogy azzal a lendülettel neki is álltam.
Krémes és roppanós találkozása
Mondanom sem kell, a végeredmény elképesztően finom lett: azoknak, akik szeretik a karfiolt és a sajtokat, mindenképpen ki kell próbálniuk, mert a füstös, krémes sajtszósz és a ress, picit roppanós karfiol találkozása fenomenális, főleg egy kis friss petrezselyemmel megszórva.
Se bonyolult technológiát, se extra alapanyagokat nem igényel a recept. Egyedül arra kell figyelni, hogy a sajt tényleg jól megolvadjon, ne legyünk türelmetlenek, mert amikor még nyúlik, akkor nem jó, akkor az igazi, ha krémes és selymes szósz lesz belőle.
Mac 'n' cheese karfiolból
![karfiolmacandcheeserecept](https://kep.index.hu/1/0/2910/29100/291005/29100547_2235b8c0876a1424b11307d2fd249918_wm.jpg)
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 kilogramm karfiol
- 2 evőkanál vaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 120 gramm krémsajt
- 125 milliliter tejszín
- 1 teáskanál pirospaprika
- ízlés szerint só, bors
- 120 gramm cheddar
- 120 gramm füstölt gouda
- ízlés szerint petrezselyem
- opcionális chiliszósz
Elkészítés:
Melegítsünk fel 2 evőkanál vajat egy serpenyőben. Dobjuk rá az összezúzott fokhagymát, 1 perc alatt pirítsuk picit meg. Tegyük rá a krémsajtot, a tejszínt, melegítsük őket össze, hogy jó krémes szósz legyen belőlük.
Ekkor mehet bele a pirospaprika, a só és bors, keverjük el őket, majd adjuk hozzá a reszelt cheddar sajtot és a goudát. Addig melegítsük és keverjük, amíg a sajt el nem olvad teljesen, teljesen sima, krémes állaga nem lesz.
Ekkor keverjük bele a karfiolt, alaposan forgassuk át a szószban. Ha valaki csípősre szeretné, adjon hozzá egy kis chiliszószt.
Melegen, petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!