Isteni karfiolos, karamellizált hagymás tart
A francia pite
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A tart nem más, mint egy francia pite, amit lehet sósan és édesen is készíteni. A francia péksüteményektől elvárt omlós, puha tészta és ínycsiklandozó töltelék jellemzi. Igaz, hogy rá kell szánni erre a receptre az időt, de ez a pite minden percet megér.
Minden olyan étel, amiben karamellizált hagyma szerepel, rögtön a kedvenceim közé sorolódik. Szerintem ez a legjobb dolog, ami a hagymával történhet. Néha érdemes csak úgy elkészíteni és akár egy szelet kenyér mellé enni.
Különleges alkalomra is jó választás
Az isteni hagymánkat egy nagyon finom lepirult, fűszeres karfiol és egy mascarponés, tejszínes öntet egészíti ki ebben a receptben. Egy igazi ízbomba ez az étel, ezért tökéletes választás lehet akár egy különlegesebb alkalomra is.
Amíg a tészta pihen, elkészül a töltelék
Ha szeretnénk megspórolni egy kis időt, akkor vehetünk fagyasztott pitetésztát is, de akkor azért nem lesz olyan a végeredmény, mintha éppen egy francia pékségből sétáltunk volna ki. Ráadásul a pitetésztánk kb. 5 perc alatt elkészül, és amíg pihentetjük, addig nekiállhatunk a tölteléknek.
Karfiolos, karamellizált hagymás tart
Hozzávalók 8 adaghoz
- 1.25 bögre liszt
- 2 evőkanál kukoricakeményítő
- 0.25 teáskanál só
- 6 teáskanál vaj
- 1 darab tojás
- 1 kilogramm karfiol
- 3.5 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál szarvasgombaolaj (opcionális)
- 1 darab vöröshagyma
- 1 evőkanál mustár
- 2 darab tojás
- 25 dekagramm mascarpone
- 0.5 bögre habtejszín
- 0.25 teáskanál bors
- ízlés szerint szerecsendió
- 1 csésze reszelt sajt (félkemény)
- 0.33 csésze parmezán
Elkészítés:
Első körben a tésztának álljunk neki. A lisztet, a kukoricakeményítőt és a sót keverjük össze egy edényben. A vajat vágjuk nagyon apró darabokra, majd adjuk hozzá a lisztes keverékhez egy tojással együtt. Próbáljunk meg homogén tésztát gyúrni belőle. Ha sikerült, akkor nyújtsuk ki a piteformánknál kicsit nagyobb méretre, helyezzük a tésztát a formába, és a felesleget nyomkodjuk fel a piteforma szélére. Rakjuk 30 percre a hűtőbe, ezzel nincs más dolgunk a sütésig.
Közben nekiállhatunk a tölteléknek. Szedjük a karfiolt rózsákra, majd tegyünk fel 2 evőkanál olívaolajat egy serpenyőbe, és erre dobjuk rá pirulni. Sózzuk, borsozzuk, pirítsuk 15 percig, majd még 15 percre tegyük be a sütőbe is 220 fokra, amíg aranybarna nem lesz. Ha elkészült, akkor vágjuk egészen apró darabokra, és locsoljuk meg egy kis szarvasgombaolajjal. Közben nekiállhatunk a hagymának is. Vágjuk fel nagyon vékony kis szeletekre, majd tegyük fel másfél kanál olívaolajjal egy serpenyőbe. Sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk addig dinsztelődni, amíg egészen sötétbarna nem lesz. Ez kb. 30 percet vesz igénybe.
Most pedig mehet az összeállítás. A pitetésztánkat kenjük meg mustárral, erre mehet a hagyma, majd annak a tetejére a karfiol. Tegyük az egész formát egy mélyebb tepsibe a biztonság kedvéért, nehogy kifolyjon a szósz.
És akkor neki is állhatunk az öntetnek: a tojásokat keverjük össze a mascarponéval, a tejszínnel, a borssal és a szerecsendióval, majd mehet bele a reszelt sajt is. Ezt öntsük rá a karfiolos-hagymás tésztánkra, és a legvégén még szórjuk meg parmezán sajttal. 180 fokon kb. 40 percig süssük, amíg aranybarna nem lesz a teteje.
Fotó: Shutterstock